Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои плодове и зеленчуци спомагат за понижаването на пикочната киселина?

12 юли 2024, 16:00 часа

Високите нива на пикочна киселина в кръвта са потенциален риск  за човешкото здраве, което налага предприемане на мерки за спешното редуциране на нивата и за извеждането ѝ от тялото. Ако нивата на пикочна киселина са високи, говорим за хиперурикемия, водеща до множество неприятни симптоми и заболявания, сред които подагра и камъни в бъбреците. Именно рискът от развитие на усложнения и вторично засягане изисква антибиотично лечение. 

Медикаментозното лечение, макар да е полезно, не е единственото необходимо за понижаване на нивата на пикочната киселина. Важна част от лечението е диетата, богата на плодове и зеленчуци, които спомагат за понижаване на пикочната киселина в кръвта.

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Как се формира пикочната киселина?

Пикочната киселина е отпадъчен продукт от процеса на преработване на пурините, които са резултат от храносмилането и други естествени процеси, протичащи в тялото. Така че не може да избегнете образуването на пикочна киселина и не е и нужно – в нормални граници тя е дори важна за здравето, но може да редуцирате нивата, за да редуцирате и риска от образуване на камъни в бъбреците и подагра в резултат на високите нива на пикочна киселина.

Препоръчва се на всеки, страдащ от скованост на ставите и ставни болки, съчетани със зачервяване, подуване и с болки в бъбреците, да изследва нивата на пикочна киселина, което е лесно и достъпно с кръвен тест. Тази препоръка особено важи за рисковите групи, които са по-застрашени от формиране на прекомерни количества пикочна киселина – страдащите от левкемия, псориазис, алкохолиците и особено пристрастените към бирата, консумиращите прекалено много протеини, пациентите на химиотерапия, страдащите от различни инфекции и дехидратация, диабетна кетоацидоза, затлъстяване, бъбречна недостатъчност, дефицит на В12 и др.

Веднъж установени, високите нива на пикочна киселина в кръвта подлежат на лечение, важна част от което е диетата, която следва да е изчистена от животински протеини, дреболии, алкохол, мазни риби и захарни изделия. За сметка на това се препоръчват множество пресни плодове и зеленчуци, млечни продукти, ядки, като е важно да се знае кои плодове и зеленчуци работят за понижаването на пикочната киселина, за да се предпочетат като ключова и ежедневна част от менюто.

 

Плодове и зеленчуци, които спомагат за понижаването на пикочната киселина

Диетата за страдащите от високи нива на пикочната киселина – подагра – следва да съдържа пресни плодове и зеленчуци и най-вече следните, които активно понижават пикочната киселина и така подпомагат лечението на заболяването:

1.       Плодове

-          Череши

Сочните вкусни и ароматни плодове се свързват с по-ниски нива на пикочна киселина и намален риск от пристъпи на подагра.

-          Горски плодове

-          От горските плодове особено се препоръчва консумацията на ягоди и боровинки, за които е известно, че могат да съдействат за потушаване на възпалението, свързан с подагра, благодарение на антиоксидантите в тях. 

-          Лимони, портокали, киви

Събираме тези плодове в една група, тъй като начинът, по който въздействат за намаляване на нивата на пикочна киселина, е свързан с богатото им съдържание на витамин С. Така не само изброените тук плодове могат да помогнат на страдащите от подагра, но и всеки плод с щедро съдържание на витамина, което ще рече и прочутата българска шипка.

Висока пикочна киселина - лекар разкри кои симптоми я издават

2.       Зеленчуци

-          Зеленчуци, богати на витамин С

Подобно на плодовете, щедър източник на витамин С, зеленчуците, които съдържат витамин С в значителни количества също са полезни за страдащите от подагра. Лютите чушки  са изключително ценен източник на витамина, така че спокойно може да наблегнете на консумацията им, ако сте почитатели на лютия вкус.

-          Зеленчуци, богати на пурин

Това вероятно ви изненадва, но според последните проучвания по темата зеленчуците, богати на пурин, не водят до увеличаване на нивата на пикочна киселина в кръвта. Напротив – могат да помогнат да редуцирате риска от заболявания. Богатите на пурин  зеленчуци, които трябва да включите в диетата си, са: грах, леща, боб, спанак, броколи, карфиол, гъби.

В допълнение се препоръчва включването на зелен чай, тъй като е богат на антиоксиданти и действа особено противовъзпалително, както и консумацията на големи количества вода. Ще припомним и че алкохолът е строго забранен, като особено вредна е бирата.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес