Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога кафето може да доведе до инсулинова резистентност?

16 юли 2024, 17:34 часа

Ендокринологът д-р Роман Терушкин предупреждава за опасностите от прекомерната консумация на кафе, особено кафе с ниско качество.

Кога кафето води до инсулинова резистентност? 

Доктор Терушкин съветва да не прекалява с тази напитка. Според специалиста, кафето, въпреки значителния си потенциал за ползи за човешкия организъм, може да провокира нежелани промени във функционирането му и смущения. Лекарят обръща внимание на факта, че честата консумация на кафе води до пристрастяване, но липсата на реакции към кофеина може да бъде тревожен сигнал за възникващата патология.

Какво може да се случи, ако пиете много кафе 

„Имаме различна чувствителност към кофеина: при някои след изпиване на чаша кръвното налягане се повишава, а при други, напротив, то се понижава. Но ако човек изобщо не реагира на кафето (то не го ободрява), това може да означава изтощение на надбъбречните жлези“, предупреждава д-р Терушкин.

Специалистът обяснява още, че кафето, към което се добавят захар и мляко, трябва да се приема за храна, а не за напитка. Кафето, съдържащо тези съставки, съдържа много въглехидрати и калории – консумацията им обикновено води до повишаване на нивата на инсулина. Доктор Терушкин споделя, че честото пиене на такова кафе може да доведе до инсулинова резистентност, която е тясно свързана с развитието на затлъстяване и диабет.

„Латте и капучино, които съдържат захар и мляко (дори без лактоза и на растителна основа), вече не са просто напитки, а храни. Ако човек пие постоянно такова кафе, инсулинът в кръвта му постоянно скача, което може формират инсулинова резистентност”, каза специалистът.

Полза от кафето

Основните полезни вещества, които се съдържат в зърната на кафето, са желязо, натрий, калий, калций, фосфор и сяра. Освен това кафето съдържа повече от 30 органични киселини.

Натуралното кафе може да нормализира функционирането на централната нервна система. Повишава съдържанието на здравословен холестерол в човешката кръв.

Учени от Харвардското училище по обществено здраве установиха, че кафето предотвратява появата на камъни в жлъчката. 2-3 чаши на ден могат да намалят риска от холелитиаза с 30%. Освен това кафето предпазва и от развитие на диабет.

Доказано е, че кафето съдържа серотонин, който обикновено се нарича „хормонът на щастието“, съобщава още изданието. Може да помогне за облекчаване на депресията и да подобри настроението ви. Пиенето на 2 чаши кафе на ден много ефективно намалява риска от развитие на депресия. Според статистиката хората, които редовно пият кафе, са няколко пъти по-малко склонни да се самоубият от тези, които не го пият.

Вредно ли е кафето при хипертония?

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес