Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога бананите могат да бъдат вредни?

07 октомври 2024, 12:12 часа

Яденето на банани всеки ден е здравословен навик. Има няколко научно доказани причини за това, съобщава изданието The Health Site. Но тяхната консумация може да донесе и вреда за тялото. 

Възможна вреда от бананите

Бананите обикновено са безопасни за консумация от повечето хора, но има няколко случая, в които те могат да бъдат вредни.

Някои хора може да са алергични към банани. Това може да се прояви като обриви, сърбеж, подуване на гърлото и дори анафилактичен шок при тези, които страдат от тежки алергии.

Защо НЕ трябва да ядете презрели банани?

Плодовете съдържат големи количества захар и нишесте, така че прекомерната им консумация може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар и наддаване на тегло.

Бананите могат да причинят стомашен дискомфорт, подуване и киселини при някои хора. Това се дължи на високото им съдържание на фибри и фруктоза.

Някои лекарства, като бета-блокери и калциеви антагонисти, не трябва да се приемат с банани. Тъй като това може да доведе до промени в нивата на калий в кръвта.

Като цяло бананите са здравословна и питателна храна, но хората с алергии, стомашни проблеми, висока кръвна захар или приемащи определени лекарства трябва да внимават с консумацията на този плод.

Полезни свойства на бананите

Плодовете са богати на калий, минерал, необходим за здравето на сърцето, нервната система и мускулите. Те съдържат витамин С, който укрепва имунната система и витамин В6, който помага за поддържането на здрава кожа.

Бананите съдържат диетични фибри, които играят важна роля за функционирането на целия стомашно-чревен тракт. Те са отличен източник на енергия поради високото съдържание на въглехидрати.

Тези плодове съдържат триптофан, който повишава доброто настроение и намалява нивата на стрес. Те съдържат и антиоксиданти, които предпазват човешкия организъм от инфекции.

Бананите са богати на хранителни вещества. Те съдържат витамини C и B6, калий, манган, диетични фибри, протеини и други полезни хранителни вещества. Те могат да помогнат за подобряване на храносмилането поради високото си съдържание на фибри.

 Плодът съдържа пектин, който може да помогне за понижаване на холестерола в кръвта и да намали риска от сърдечни заболявания. Съдържа антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на тялото от свободни радикали и други щети от околната среда.

Учени откриха неочаквано свойство на бананите върху холестерола

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес