Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кисело зеле - кога е полезно и кога вредно

05 октомври 2024, 19:33 часа

Киселото зеле е традиционен продукт, който е обичан заради своята хрупкава текстура, наситен вкус и, както се смята,заради многобройните си полезни свойства.

Гастроентерологът, кандидат на медицинските науки д-р Екатерина Кашух споделя дали киселото зеле наистина е полезно за здравето, колко можете да го ядете, за да не навредите на здравето си и кой трябва да откаже от него.

Ползи и вреди от киселото зеле

Експертът припомня, че процесът на приготвяне на кисело зеле е лесен, но отнема време. Основните съставки са прясно зеле, захар и сол, понякога се добавят моркови, семена от копър, червени боровинки или дафинови листа. Всички компоненти се нареждат плътно в буркани или бурета и се оставят на тъмно място, за да започне процесът на ферментация.

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

„Киселото зеле се получава благодарение на бактериите, които превръщат захарите от зелето в млечна киселина, придава на готовото ястие характерен кисел вкус. Киселото зеле съдържа много витамин С, който укрепва имунната система, помага в борбата с инфекциите и поддържа здрава кожа. Млечнокисели бактерии, образувани по време на ферментацията, поддържат здрава чревна микрофлора, подобряват храносмилането и помагат за предотвратяване на запек. Киселото зеле е богато и на фибри, които също спомагат за правилната чревна функция”, обяснява лекарят.

Въпреки всички полезни свойства, киселото зеле е най-добре да се консумира умерено. Оптималното количество за възрастни е около 100-200 гр на ден, уточнява д-р Кашух.

„Киселото зеле е с високо съдържание на фибри и пробиотици и твърде много от тях в диетата може да доведе до подуване и коремен дискомфорт. Освен това такова зеле обикновено съдържа доста сол, което влияе негативно на кръвното налягане и насърчава подуването“, предупреждава гастроентерологът.

Според нея някои хора трябва да ограничат консумацията на кисело зеле или напълно да го премахнат от менюто си.

„Образуваните при ферментацията киселини дразнят стомашната лигавица, затова киселото зеле не се препоръчва при гастрит, язва и рефлукс. Поради високото съдържание на сол такова зеле може излишно да натовари бъбреците, затова не се препоръчва да го ядат хора с бъбречни проблеми и артериална хипертония“, подчертава специалистът.

Тя отбелязва, че киселото зеле е продукт, който се съхранява дълго време благодарение на съдържащите се в него млечна киселина и сол, които действат като естествени консерванти. Въпреки това, качествата на продукта може да се влошат, ако условията за съхранение са нарушени или ако е съхраняван твърде дълго.

„Първият признак за разваляне е неприятна, остра миризма. Не трябва да ядете такова зеле, за да избегнете хранително отравяне. Нормалният вкус на киселото зеле трябва да е леко кисел, но приятен. Ако на повърхността на зелето или саламурата се появи мухъл, също е по-добре да не ядете продукта. Дори мухълът да може да се отстрани от повърхността, спорите му ще останат в саламурата“, допълва гастроентерологът.

Лекар: Киселото зеле е най-вредно за хората над тази възраст

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес