Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Това спира стареенето на сърцето

08 юни 2024, 07:29 часа

Руският кардиолог д-р Арсений Мишченко споделя начин не само да забавите процеса на стареене на сърцето, но и дори да го обърнете. Той представя протокол за подмладяване на този орган, базиран на резултатите от рандомизирано клинично изпитване, проведено в строго съответствие с принципите на медицината, базирана на доказателства.

Стареене на сърцето 

Д-р Арсений Мищенко е убеден, че свързаните с възрастта промени в сърцето, по-специално намаляването на неговата спазимост, водещо до развитие на сърдечна недостатъчност, могат да бъдат забавени с редовна физическа активност. Проучването, което включва хора от различни възрастови групи, демонстрира, че най-доброто време за предотвратяване на сърдечни промени, свързани с възрастта, е преди 50-годишна възраст. Въпреки това, дори при хора над 65 години, които са започнали да спортуват, са получени обнадеждаващи резултати.

Най-добрите летни плодове и зеленчуци за сърцето

Д-р Арсений Мищенко подчертава, че за постигане на оптимални резултати е необходимо да се комбинират различни видове физическа активност, включително аеробни упражнения, интервални тренировки, силови упражнения и продължителни тренировки при ниска сърдечна честота. След две години редовно трениране по предложения протокол се очаква повишаване на миокардния комплайънс и обръщане на свързаните с възрастта промени в сърцето.

За успешно адаптиране на протокола за подмладяване на сърцето в ежедневната практика, д-р Арсений Мищенко препоръчва да се правят аеробни кардио упражнения от 5 до 6 часа седмично с интензивност, при която е възможно да се поддържа разговор по време на тренировка. Освен това веднъж или два пъти седмично трябва да провеждате интервални тренировки, които включват редуване на интензивни натоварвания (до 90% от максимално възприеманото натоварване) с периоди на почивка. Спазването на тези препоръки в продължение на две години не само ще подобри работата на сърцето, но и ще удължи периода на активен и пълноценен живот.

В допълнение към своите благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система, кардио упражненията помагат за подобряване на митохондриалната функция и метаболитното здраве, което играе важна роля в борбата срещу свързаните с възрастта заболявания. Дори за хора над 50-годишна възраст редовните кардио упражнения все още са много полезни.

"Редовната физическа активност, изпълнявана в съответствие с протокола за подмладяване на сърцето, разработен въз основа на принципите на медицината, основана на доказателства, може да забави процеса на стареене на сърцето и дори да го обърне. Спазването на тези препоръки не само ще подобри работата на сърдечно-съдовата система, но и ще удължи периода на активен и пълноценен живот, запазвайки здравето и жизнеността в продължение на много години", казва д-р Мишченко.

Не е солта и алкохолът - този навик е най-вреден за сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес