Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Правете това и ще пречистите кръвоносните си съдове без лекарства

12 ноември 2022, 18:34 часа

Руският кардиолог д-р Тамаз Гаглошвили разкри начин за пречистване на кръвоносните съдове без лекарства. Експертът припомня, че според данни на СЗО 17,5 милиона души по света умират всяка година от сърдечно-съдови заболявания.

Сърдечно-съдовите заболявания са група от заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, които включват коронарна болест на сърцето, мозъчно-съдова болест, ревматична болест на сърцето и други патологии.

Кардиолог разкри какво се случва с кръвоносните ни съдове 30 минути след консумацията на сол

За да се сведе до минимум рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания, физическата активност е това, което ще помогне на първо място.

Какво се случва с тялото, ако редовно му правите аеробни упражнения?

Лекарят споделя, че редовното правене на аеробни упражнения при хипертония намалява систоличното кръвно налягане с 5 mm Hg. Този резултат е сравним с лекарствената интервенция.

Намален LDL, триглицериди („лош холестерол“) и повишен „добър холестерол“ HDL - това е още един резултат от редовните аеробни упражнения. По този начин съдовете се прочистват.

Кои са най-тънките кръвоносни съдове в човешкия организъм?

Освен това се повишава чувствителността на тъканите към инсулин, което нормализира нивата на кръвната захар. Това е особено важно за хора с преддиабет и диабет.

Редовните упражнения водят и до намален С-реактивен протеин (CRP). Това е кръвен показател, който отразява възпалителния процес в организма.

Затлъстяването и диабетът причиняват възпаление на съдовата стена. И колкото по-висок е С-реактивният протеин, толкова по-висок е рискът от атеросклероза.

Учени: Пийте този сок за чисти кръвоносни съдове и здраво сърце

И разбира се, редовните упражнения намаляват излишното телесно тегло и по този начин редуцират риска от сърдечно-съдови заболявания, споделя лекарят.

Можете да изберете велоергометър, бягаща пътека, тенис на маса, групова кардио тренировка, плуване или скандинавско ходене.

Кардиологът препоръчва да въвеждате натоварванията постепенно: можете да започнете с ежедневни разходки и постепенно да увеличавате времето и темпото.

При сърдечно-съдовите заболявания има противопоказания за физическа активност само при спешни състояния - остър инфаркт, декомпенсирана сърдечна недостатъчност, тежък сърдечен блок, хипертонична криза и др.

Еликсирът на живота, който чисти кръвоносните съдове на мозъка и лекува главоболието

При хроничното им протичане физическата активност не е противопоказана, а напротив е задължителна.

Важно: Статията не замества консултацията с лекар и диетолог!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес