Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Почти всички имаме този проблем, но това "убива" сърцето и кръвоносните съдове

23 октомври 2024, 18:20 часа

Много хора имат един проблем, който често пренебрегват, но именно той е пагубен за сърцето и кръвоносните съдове - липсата на достатъчно сън или лошото му качество. 

Непълноценен или недостатъчен сън - как влияе на сърцето

"Пренебрегване на правилната почивка, ограничавайки се само до пет часа сън, води до натрупване на недоспиване и хронична умора, възстановяването от които може да отнеме до три седмици допълнителен сън", казва кардиологът Наталия Золотарева.

Лекар: Този сезонен плод регулира кръвното налягане и холестерола

По време на нощната почивка настъпва промяна във фазите на съня: бавен, бърз сън и сън със сънища. Бавните етапи осигуряват възстановяване на физическите ресурси на тялото, секрецията на хормони, мускулна релаксация, забавяне на сърдечната честота и понижаване на кръвното налягане. По това време мозъкът обработва получената през деня информация и формира дългосрочна памет.

При липса на сън, според д-р Золотарева, метаболизмът и ендокринните функции се нарушават, което води до повишаване на кръвното налягане и повишаване на нивата на цитокини, които насърчават възпалението. Това увеличава риска от развитие на атеросклероза и коронарна болест на сърцето. Липсата на дълбок сън може също да попречи на производството на хормони като грелин и лептин, което води до проблеми с метаболизма на глюкозата и увеличава риска от метаболитен синдром.

„Важен момент е липсата на сън поради сънна апнея. Когато човек изглежда спи цяла нощ, може би дори достатъчен брой часове, но хърка с паузи в дишането по време на сън, което прави съня прекъсващ, с лошо качество. По време на всяка пауза в дишането има мощно освобождаване на адреналин, което води до редица заболявания като артериална хипертония. Възможно е развитие на предсърдно мъждене или зачестяване на пристъпите му, развитие на инфаркти и инсулти“, подчертава специалистът.

За да се подобри качеството на съня и да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания, Золотарева предлага да се спазват няколко правила за хигиена на съня. Първо, трябва да избягвате употребата на алкохол и кофеин преди лягане и да ограничите пушенето. Необходимо е да завършите последното си хранене 2-2,5 часа преди лягане, да спрете да гледате новините и да ограничите използването на джаджи два часа преди лягане. Също така трябва да създадете комфортни условия за сън: поддържайте стаята хладна и използвайте овлажнител през есенно-зимния период.

„Но най-важното е, че ако имате хронични проблеми със съня, трябва редовно да се подлагате на прегледи при кардиолог и да проверявате здравето си. И тези проблеми не могат да бъдат пренебрегнати“, споделя д-р Золотарева.

Учени: Тези съставки в шампоана могат да навредеят на сърцето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес