Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Лошата страна на добрия холестерол - какви трябва да са стойностите му

24 октомври 2024, 21:00 часа

При нормални условия добрият (HDL) холестерол поддържа проходимостта на кръвоносните съдове и по този начин благоприятства здравето на сърцето, но все пак може да затрудни кръвообращението.

Вижте още: 5 болести, които наследяваме от родителите си

Така нареченият добър (HDL) холестерол може при определени обстоятелства да увеличи риска от инфаркт (инфаркт), според американски учени.

Научното списание "Nature Medicine" пише, че в кръвоносните съдове могат да възникнат модификации на HDL , които променят нормалната му функция и допринасят за развитието на сърдечни заболявания, пише BBC. По този начин HDL става по-подобен на така наречения лош (LDL) холестерол .

Тестовете, проведени върху 627 пациенти, също така показаха, че чрез измерване на наличието на "анормален" HDL е възможно да се предвиди рискът от сърдечни заболявания . Изследователите също така отбелязват, че новите открития не означават, че приемът на HDL холестерол трябва да бъде ограничен.

Холестеролът е восъчно, което се намира във всички ваши клетки и има няколко полезни функции, включително подпомагане на изграждането на клетките на тялото ви. Той се пренася през кръвния поток, свързан с протеини. Тези протеини се наричат ​​липопротеини.

Липопротеинов холестерол с ниска плътност. Високите нива на липопротеини с ниска плътност (LDL) могат в крайна сметка да се натрупат в стените на кръвоносните ви съдове и да стеснят проходите. Понякога може да се образува съсирек и да заседне в стесненото пространство, причинявайки инфаркт или инсулт. Ето защо LDL холестеролът често се нарича "лош" холестерол.

Липопротеинов холестерол с висока плътност. HDL холестеролът често се нарича "добър" холестерол. HDL поема излишния холестерол в кръвта ви и го връща обратно в черния дроб, където се разгражда и отстранява от тялото ви.

Ако имате високи нива на LDL и ниски нива на HDL холестерол, Вашият лекар вероятно първо ще се съсредоточи върху понижаването на LDL холестерола. Медикаменти, известни като статини - като аторвастатин (Lipitor) и симвастатин (Zocor) - са най-често срещаното лечение за висок LDL холестерол.

Какви са оптималните нива на HDL холестерол?

Нивата на холестерола се измерват в милиграми (mg) холестерол на децилитър (dL) кръв или милимоли (mmol) на литър (L). Когато става въпрос за HDL холестерол, по-високите числа са по-добри.

За мъже: Над 60 mg/dL (1,6 mmol/L) 

За жеени Над 60 mg/dL (1,6 mmol/L) или повече

До известна степен хората, които имат естествено по-високи нива на HDL холестерол, са изложени на по-малък риск от инфаркт и инсулт. 

Промените в начина на живот, за които е известно, че повишават HDL, като например да се движите повече, да спрете да пушите или да подобрите диетата си, са показали, че намаляват риска от сърдечни пристъпи.

Нивата на HDL обикновено са по-ниски при хора, които имат метаболитен синдром - група от състояния, които включват затлъстяване, повишено кръвно налягане и високи нива на кръвната захар.

Вижте още: Може ли да се пие кафе: Правила преди взимане на кръв, които трябва да спазвате

Освен че ви помага да отслабнете, повишената физическа активност може да понижи вашите триглицериди, най-често срещаният вид мазнини в тялото ви, като същевременно повиши нивата на HDL. Ползите могат да се видят само с 60 минути аеробни упражнения с умерена интензивност седмично.

По отношение на диетата, опитайте се да избягвате трансмазнините, тъй като те могат да повишат LDL холестерола и да намалят нивата на HDL холестерола. Ограничете и наситените мазнини, намиращи се в месото и пълномаслените млечни продукти.

Ако пушите, намерете начин да се откажете. Пушенето понижава нивата на HDL, особено при жените, и повишава нивата на LDL и триглицеридите.

Умерената употреба на алкохол е свързана с по-високи нива на HDL холестерол. За здрави възрастни това означава до едно питие на ден за жени от всички възрасти и мъже над 65 години и до две напитки на ден за мъже на 65 години и по-млади.

 

Ако обаче не пиете, не започвайте да пиете, за да повишите нивата на HDL холестерола. Твърде много алкохол може да причини наддаване на тегло и може да повиши кръвното ви налягане и нивата на триглицеридите.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес