Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардиолог: Едва ли предполагате, че това може да причини инфаркт

08 юни 2024, 08:57 часа
Реклама

Руският кардиологът д-р Владимир Попов споделя малко известна информация за скритата причина за инфаркт на миокарда. Това откритие, базирано на изследване, представено в книгата на Томас Леви, може да бъде пробив в разбирането на механизмите на развитие на сърдечно-съдови инциденти и разработването на нови стратегии за тяхното предотвратяване.

Необичайна причина за инфаркт 

"Според представените данни, ДНК от патогени, характерни за инфекции, свързани с лечение на зъбни коренови канали, е открита при 78% от 101 пациенти с инфаркт на миокарда и оклузия на коронарната артерия. Освен това подобни микроорганизми са идентифицирани в кръвни съсиреци при някои пациенти, починали от инсулт. Тези открития повдигат редица фундаментални въпроси за научната общност: Как патогенните орални биофилми навлизат в сърдечно-съдовата система и каква е тяхната роля в патогенезата на острите коронарни събития?", коментира лекарят.

Тих инфаркт - симптомите, които всеки трябва да знае

Д-р Владимир Попов обръща внимание на проблема с хроничния апикален периодонтит – възпалителен процес, който често протича безсимптомно. По време на дъвчене микроорганизмите от източника на инфекция могат да проникнат в лимфната система и да се разпространят в тялото. Като се има предвид, че всяка година 20-25 милиона души се подлагат на кореново лечение, този проблем придобива размери на епидемия.

 Според теорията на д-р Леви проблемът може да е свързан с процедурата за лечение на кореновия канал. По време на манипулацията се отстранява част от пулпата и дентиновите тубули, което води до нарушаване на локалната имунна защита и създава благоприятни условия за развитие на патогенна микрофлора. Това може да доведе до зъбни абсцеси, хронично възпаление на зъбите и венците и инфаркт.

Диагнозата на този проблем е особено трудна, тъй като огнищата на инфекцията често не се визуализират на рентгенови лъчи. В някои случаи индиректен признак за наличие на хронично възпаление може да бъде повишаване на нивото на С-реактивния протеин в кръвта. В допълнение, източникът на инфекция може да бъде не само зъбите, но и венците, части на челюстта и сливиците.

Д-р Владимир Попов подчертава, че именно хроничното излагане на патогени може да създаде проблеми, особено на фона на отслабен имунитет. Микроорганизмите генерират големи количества оксидативен стрес, което води до развитие на системно възпаление и увреждане на съдовата стена. Имайки предвид, че в устната кухина живеят повече от 500 различни щама бактерии, вируси и гъбички, както и наличието на техните метаболитни продукти - токсини, които могат да предизвикат имунни реакции и възпаления в различни органи и тъкани, необходимостта от поддържане на оптимално състояние на зъбите и венците са изключително важни.

За намаляване на оксидативния стрес и намаляване на системното възпаление д-р Владимир Попов препоръчва използването на липозомен витамин С в доза от 1-2 g на ден. Уникалната характеристика на тази форма на витамин С е способността й да прониква в клетките и да има мощен антиоксидантен ефект. Препоръчителният режим на дозиране е 500 mg няколко пъти на ден.

Възстановяването на баланса между антиоксиданти и свободни радикали ще подобри благосъстоянието ви и ще създаде предпоставки за премахване на първопричината за проблема, било то недоспиване, неправилно хранене, прекомерни упражнения или зъбни инфекции, споделя оше експертът.

Лекар: Тези симптоми се появяват малко преди инфаркт

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес