Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кардилог: Правилното пиене на вода предпазва от кръвни съсиреци

19 юни 2024, 08:03 часа

Кардиолог Дарина Кубанова споделя, че поддържането на режим на пиене на вода е важно условие за предпазване от образуване на кръвни съсиреци.

Реклама

Как е правилно да се пие вода? 

Кардиологът припомня, че кръвните съсиреци са неразтворими, те се появяват по вътрешната стена на кръвоносните съдове и затрудняват движението на кръвта. Големите и плътни кръвни съсиреци могат да се откъснат от мястото на закрепване и заедно с кръвния поток да проникнат в артериите, водещи до жизненоважни органи. По този начин причиняват запушването им. Такива кръвни съсиреци провокират развитието на опасни състояния, включително смъртоносни емболии, инфаркти и инсулти/

Кардиологът отбеляза, че правилното пиене на вода предпазва от развитието на опасни кръвни съсиреци. По-специално, важно е да пиете достатъчно течности - поне един и половина литра на ден.

Лекар: Възрастните хора ТРЯБВА да пият вода с тази подправка

„За да се намали рискът от образуване на кръвни съсиреци, е необходимо да се спазва режим на пиене на вода: минималното количество за консумация на ден е 1,5 литра. Ограниченията в приема на течности при пациенти с хронични заболявания трябва да се обсъдят с лекуващия лекар“, подчертава специалистът.

Освен това, допълва кардиологът, за предпазване от тромбоза е важно да се движим – трябва да се избягва продължителното неподвижно състояние на тялото, както и продължителното положение на тялото в изправено или седнало положение. 

„Опитайте се да правите лека загрявка на всеки 40-50 минути“, посъветва кардиологът.

Лекарят добавя, че през лятото сърдечно-съдовата система и кръвообращението са подложени на особен стрес и затова вероятността от развитие на същата тромбоза се увеличава. Лекарят посочва, че по това време на годината, освен спазването на режим на хидратация, е особено важно да не се излагате продължително време на слънце, да контролирате кръвното си налягане и да приемате лекарства, предписани от вашия лекар.

Ако хидробалансът е нормален, всички процеси в организма протичат без затруднения. В допълнение, консумацията на течности, в съответствие с установените стандарти, води до следните полезни ефекти:

  • Терморегулацията се подобрява. Тялото получава ресурс, който му позволява да извършва ефективно охлаждане. В резултат на това рискът от прегряване е значително намален. Поради тази причина е изключително важно да приемаме достатъчно течности в горещото време.
  • Вискозитетът на кръвта намалява. Това има положителен ефект върху функционирането на цялата сърдечно-съдова система. За сърцето става много по-лесно да изпомпва кръв. В резултат на това всички органи получават полезни вещества в необходимите количества.
  • Храносмилането се нормализира. Трябва да се отбележи, че водата участва активно в това. Ако няма достатъчно течност, тялото не е в състояние правилно да обработва и абсорбира храната.
  • Функционирането на червата се подобрява. На първо място, перисталтиката се нормализира. Това е изключително важно, тъй като процесът насърчава бързото отстраняване на отпадъците и вредните вещества.
  • Метаболизмът като цяло се нормализира. Водата е необходима за отстраняване на отпадъчните продукти от тялото.
  • Подобрява се подвижността на ставите. Важно е да запомните, че те също съдържат течност. Ако настъпи дехидратация, междуставната течност също изсъхва. Всичко това води до факта, че ставата не може да функционира нормално. В резултат на това човек изпитва дискомфорт.

Лекар: НЕ пийте студена вода в жегата

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес