Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете по 1 ябълка всеки ден?

24 април 2021, 06:40 часа
Реклама

Ябълките са отлично профилактично средство срещу развитието на онкологични заболявания, заяви диетологът Олга Шмельова. Този плод е богат на витамин С, който е естествен антиоксидант и играе сериозна роля за предотвратяване развитието на рак.

Големи количества от този витамин се съдържа именно в пресните ябълки.

Този плод е богат на фибри, които са необходими за нормалното функциониране на червата.

Освен това ябълките съдържат пектин – един от компонентите на фибрите. Той се среща не само в месестата част на плода, но и в кората, почиства нежно червата и извежда токсините от организма.

Консумацията на една ябълка дневно ще подобри храносмилането и състоянието на кожата, а нивото на холестерин ще намалее. По този начин ябълките влияят косвено на кръвното налягане и са полезни за хипертониците.

За хора с наднормено тегло, както и тези с инсулинова резистентност се препоръчва да ядат не много сладки ябълки, тъй като консумацията им може да натовари панкреаса заради малкото количество фруктоза.

Ябълките съдържат също много желязо. Ако ядете месо, този елемент се усвоява по-добре от организма – в противен случай плодът е подходяща негова алтернатива за набавяне на желязо.

Една ябълка съдържа 25% от необходимата дневна доза аскорбинова киселина, а в 5-6 семки – дневната норма йод..

Съдържанието на полезни вещества зависи от цвета: в червените и жълтите ябълки има повече каротин, а в зелените – желязо. , РИА Новости

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес