Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете диня всеки ден

21 юли 2024, 14:50 часа

През лятото динята е един от най-популярните и предпочитани плодове. Регистрирани диетолози обясняват защо хората обичат толкова много диня и какво ще се случи с тялото, ако я ядете всеки ден, пише изданието Parade.

Как ежедневната консумация се отразява на тялото? 

„Динята е сладък и сочен плод с хидратиращ ефект“,  споделя д-р Мади Паскуариело.

Може ли да се яде диня и пъпеш при диабет?

Експертът допълва, че ежедневната консумация на този плод може да осигури ползи на тялото, но при някои хора тя може да доведе до нежелани странични ефекти.

Динята се състои от 90% вода. Д-р Паскуариело отбелязва, че тя може да утоли жаждата и да предотврати дехидратацията, давайки допълнителната полза заради електролитите в състава си. 

„Разбира се, не забравяйте да пиете много обикновена вода“, препоръчва диетологът. За да определите дали сте хидратирани, специалисът споделя, че си струва да проверите урината си - тя трябва да е бледожълта на цвят.

„Съдържанието на фибри и вода в динята може да насърчи редовното изхождане и цялостното здраве на червата“, казва д-р Кара Харбстрийт.

Според USDA един резен нарязана диня съдържа около 1,13 грама фибри, което не е чак толкова много, но можете да консумирате няколко резена, за да увеличите ползите за червата си. Фибрите обаче имат своите плюсове и минуси.

„Поради високото съдържание на вода, изяждането на голямо количество диня наведнъж може да ви накара да се почувствате сити или дори леко подути. Обърнете внимание на сигналите на тялото си и, както с всяко нещо, опитайте се да не прекалявате до точката на усещане гадене", съветва д-р Паскуариело.

Диетолозите казват, че динята може да засища, но не всеки ще се чувства сит след нейната консумация. 

„Динята не съдържа много протеини и мазнини, така че най-вероятно няма да се почувствате напълно сити, след като те се изразходят, тялото ви ще се нуждае от повече хранителни вещества. Затова специалистът съветва да балансирате диетаа си с протеини или мазнини.

Д-р Паскуариело отбеляза, че динята може да е идеална за тези, които обичат физическата активност.

„Парче от този плод съдържа около 10 грама въглехидрати, което осигурява бърз тласък на енергия, който може да бъде полезен преди или след тренировка. Само внимавайте да не прекалявате, тъй като някои хора може да не се чувстват много добре по време на тренировка, ако консумират голямо количество плодове преди физическа активност", предупреждава диетологът.

Според д-р Харбстрийт динята съдържа ликопен, антиоксидант, който може да намали риска от някои хронични заболявания, като сърдечни заболявания. 

„Една чаша диня съдържа повече ликопен, отколкото суровите домати и грейпфрути. Имайте предвид обаче, че ликопенът е по-бионаличен след готвене, поради което варените домати обикновено се приемат като най-добрият хранителен източник на ликопен“, обяснява специалистът.

„Една чаша диня, нарязана на кубчета, съдържа 20% от дневната ви стойност на витамин С, хранително вещество, което помага за засилване на имунната функция, като освобождава тялото от свободните радикали. Витамин С също е важен за заздравяването на рани, производството на колаген и т.н., така че е важен да включите в „диетата си много храни, богати на витамин С“, споделя д-р Паскуариело.

Диня или пъпеш - кой плод е по-полезен

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес