Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще се случи с холестерола ви, ако всеки ден ядете краставици

20 октомври 2024, 13:47 часа

Краставиците са изключително богати на полезни за здравето хранителни вещества. Д-р Наталия Балан споделя какво ще се случи с нивата на холестерола и тялото ви, ако ги ядете всеки ден. 

Влияние на краставиците върху нивата на холестерола и здравето

Зеленчукът е съставен от 97% вода, съдържа само 12 калории на 100 грама, витамини C, E и B, както и важни минерали, включително калий, калций и магнезий.

Полезно или вредно - какво се случва с тялото, ако всеки ден ядете краставици

Експертът споделя, че сред ползите от ежедневната консумация на зеленчука са следните ефекти:

  • Понижава холестерола: антиоксидантите в този зеленчук могат да регулират липидите в кръвта и да понижат холестерола. Горчивите вещества в зеленчука също подпомагат производството на инсулин в организма, което е особено полезно за хората с диабет.
  • Детоксикация: тъй като краставицата съдържа много вода, тя стимулира производството на урина. Това от своя страна има положителен ефект върху храносмилането. Ензимите в краставицата също правят протеините по-лесни за смилане.
  • Антибактериални свойства: Зелените зеленчуци се борят с бактериите в устата, които причиняват лоша миризма.
  • Грижа за кожата: За да поддържате кожата си чиста и стегната, трябва да пиете много вода. Но ако ядете краставица редовно, това ще подобри нейния естествен блясък.
  • Набавяне на бета-каротин: Само 100 грама краставица отговарят на почти 20% от дневната ви нужда от бета-каротин. Важен е за зрението и имунната система.

Краставицата влияе върху киселинно-алкалния баланс в организма и функционирането на черния дроб. Експертгът отбелязва, че този зеленчук може да укрепи имунната система поради витамините B и C, а също така да помогне за справяне с безсънието.

Според д-р Балан редовната консумация на този зеленчук ще помогне за прочистване на тялото, нормализиране на метаболизма, подобряване на храносмилането и дори забавяне на процеса на стареене. Лекарят също така отбеляза, че според някои данни краставицата помага при лечението на невротични разстройства. Екстрактът от краставица може да се използва като маска за лице – овлажнява и освежава кожата.

„Краставицата помага за регулиране на киселинно-алкалния баланс в организма и има благоприятен ефект върху функцията на черния дроб. Богата е на фибри, калий, магнезий, фосфор, йод, както и на витамини B и C“, казва още специалистът.

В допълнение, зеленчукът има успокояващо свойство. „Ако се притеснявате, че няма да можете да спите, изяжте една краставица час преди лягане“, препоръчва лекарят.

Освен това краставицата намалява риска от инфаркт, помага при бронхит и ревматизъм и понижава нивото на кръвната захар. Може да подобри настроението и също така да намали риска от рак. Освен това краставицата поддържа водния баланс в организма и предотвратява развитието на атеросклероза, отбелязва експертът.

Как да удължите плододаването на краставиците до замръзване - стар градинарски трик

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес