Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво са триглицеридите и как влияят на сърцето

27 септември 2024, 06:00 часа

Триглицеридите са важна мярка за здравето на сърцето. Ето защо триглицеридите имат значение – и какво да правите, ако триглицеридите ви са твърде високи.

Вижте още: Лекар: Какво се случва с холестерола, когато пиете бира

Ако сте следили кръвното си налягане и нивата на холестерола, има нещо друго, което може да се наложи да наблюдавате: вашите триглицериди.

Високото ниво на триглицериди в кръвта ви може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Но същите избори на начин на живот, които насърчават цялостното здраве, могат да помогнат и за понижаване на триглицеридите.

Какво представляват триглицеридите?

Триглицеридите са вид мазнина (липид), открита в кръвта ви.

Когато ядете, тялото ви превръща всички калории, които не трябва да използва веднага, в триглицериди. Триглицеридите се съхраняват във вашите мастни клетки. По-късно хормоните освобождават триглицериди за енергия между храненията.

Ако редовно ядете повече калории, отколкото изгаряте, особено от храни с високо съдържание на въглехидрати, може да имате високи триглицериди (хипертриглицеридемия).

Какво се счита за нормално?

Прост кръвен тест може да разкрие дали вашите триглицериди попадат в здравословен диапазон:

Нормално — По-малко от 150 милиграма на децилитър (mg/dL) или по-малко от 1,7 милимола на литър (mmol/L)

Гранично високо — 150 до 199 mg/dL (1,8 до 2,2 mmol/L)

Високо — 200 до 499 mg/dL (2,3 до 5,6 mmol/L)

Много високо — 500 mg/dL или повече (5,7 mmol/L или повече)

Вашият лекар обикновено ще провери за високи триглицериди като част от тест за холестерол, който понякога се нарича липиден панел или липиден профил. Ще трябва да гладувате, преди да можете да вземете кръв за точно измерване на триглицеридите.

Каква е разликата между триглицеридите и холестерола?

Триглицеридите и холестеролът са различни видове липиди, които циркулират в кръвта ви:

Триглицеридите съхраняват неизползваните калории и осигуряват на тялото ви енергия.

Холестеролът се използва за изграждане на клетки и определени хормони.

Вижте още: Могат ли хората с диабет да ядат сладки картофи

Защо високите триглицериди имат значение?

Високите триглицериди могат да допринесат за втвърдяване на артериите или удебеляване на стените на артериите (артериосклероза) - което увеличава риска от инсулт, инфаркт и сърдечни заболявания. Изключително високите триглицериди също могат да причинят остро възпаление на панкреаса (панкреатит).

Високите триглицериди често са признак на други състояния, които повишават риска от сърдечни заболявания и инсулт, включително затлъстяване и метаболитен синдром – група от състояния, включващи твърде много мазнини около талията, високо кръвно налягане, високи триглицериди, висока кръвна захар и необичайни нивата на холестерола.

Високите триглицериди също могат да бъдат признак на:

Диабет тип 2 или предиабет

Метаболитен синдром — състояние, при което високото кръвно налягане, затлъстяването и високата кръвна захар се появяват заедно, увеличавайки риска от сърдечни заболявания

Ниски нива на тиреоидни хормони (хипотиреоидизъм)

Някои редки генетични заболявания, които влияят на начина, по който тялото ви превръща мазнините в енергия

Понякога високите триглицериди са страничен ефект от приема на определени лекарства, като например:

Диуретици

Естроген и прогестин

Ретиноиди

Стероиди

Бета блокери

Някои имуносупресори

Някои лекарства за ХИВ

Кой е най-добрият начин за понижаване на триглицеридите?

Изборът на здравословен начин на живот е ключов:

Спортувайте редовно. Стремете се към поне 30 минути физическа активност през повечето или всички дни от седмицата. Редовните упражнения могат да намалят триглицеридите и да повишат "добрия" холестерол. Опитайте се да включите повече физическа активност в ежедневните си задачи - например изкачвайте стълбите на работа или се разходете по време на почивките.

Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати. Простите въглехидрати, като захар и храни, направени с бяло брашно или фруктоза, могат да повишат триглицеридите.

Отслабнете. Ако имате лека до умерена хипертриглицеридемия, съсредоточете се върху намаляването на калориите. Допълнителните калории се превръщат в триглицериди и се съхраняват като мазнини. Намаляването на калориите ще намали триглицеридите.

Изберете по-здравословни мазнини. Заменете наситените мазнини, съдържащи се в месото, за по-здравословни мазнини, открити в растенията, като зехтин и рапично масло. Вместо червено месо, опитайте риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини - като скумрия или сьомга. Избягвайте трансмазнини или храни с хидрогенирани масла или мазнини.

Ограничете количеството алкохол, което пиете. Алкохолът е с високо съдържание на калории и захар и има особено силен ефект върху триглицеридите. Ако имате тежка хипертриглицеридемия, избягвайте да пиете алкохол.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес