Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво помага при безсъние?

30 август 2024, 17:52 часа

Безсънието е сериозен проблем, който много хора пренебрегват. Но то може да доведе не само до влошаване качеството на живот, но и на общото здравословно състояние. Корекциите в диетичния режим помагат много за справяне с проблема. Изданието The Health Site препоръчва консумация на храни, съдържащи триптофан, мелатонин, магнезий, както и морски дарове, млечни продукти и храни с висок гликемичен индекс, а също и билков чай.

Храни и напитки против безсъние

Храните, съдържащи триптофан, имат положителен ефект върху настроението, апетита и съня. Те помагат за производството на серотонин, който помага за подобряване на качеството на съня. Повечето от тази аминокиселина се намират в бобовите растения, тиквените семки, орехите, соевите зърна, както и в бялото пилешко и пуешко месо.

Наистина ли чаят от лайка помага при безсъние - отговор от лекар 

Мелатонинът, присъстващ в някои храни, помага за регулирането на вътрешния часовник на тялото. Черешите, богати на този хормон, могат да помогнат за подобряване на съня, особено при възрастни хора. Други източници на мелатонин са грозде, зелени листни зеленчуци, царевица и ориз. 

Магнезият е важен за успокояване на мускулите и нервната система, което го прави незаменим за добрия сън. Ядките, особено бадемите, елдата и морските водорасли, съдържат значителни количества от този микроелемент. 

Храни с висок гликемичен индекс, като жасминов ориз, ви помагат да заспите по-бързо. Те предизвикват бърз прилив на енергия, който след това се заменя със сънливост. Гевреците и крекерите също могат да причинят този ефект. 

Билковият чай, особено от лайка, помага за успокояване на нервната система и отпускане на мускулите. Съдържа глицин, който облекчава мускулното напрежение и спомага за бързото заспиване. 

Морски дарове като риба тон и сьомга са богати на витамин B6, който помага на тялото да произвежда мелатонин и серотонин. Скаридите и омарите съдържат триптофан, който също насърчава по-добър сън. Яденето на морски дарове преди лягане може да помогне за намаляване на тревожността и подобряване на качеството на съня. 

Млечните продукти насърчават усвояването на триптофан и спомагат за производството на мелатонин, който е от съществено значение за здравия сън. Калцият в млечните продукти също помага за нормализиране на мускулната активност. 

Млечният протеин се счита за пълноценен, тъй като съдържа всички незаменими аминокиселини, които трябва да бъдат доставени на човешкото тяло чрез храната. Липсата на тези аминокиселини води до нарушаване на редица важни процеси – от обновяването на клетките и изграждането на тъканите до образуването на хормони, ензими и функционирането на имунната система.

Калцият в млечните продукти е основният градивен материал за нашите зъби и кости и един от основните регулатори на много процеси, протичащи в тялото – от нормалната функция на мускулите и съсирването на кръвта до предаването на нервни сигнали и деленето на клетките

Безсъние след 50 години: 5 работещи съвета за бързо заспиване

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес