Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво не трябва да се яде при камъни в жлъчката?

26 юли 2024, 11:00 часа

Жлъчният мехур се намира под черния дроб и съхранява жлъчката, течност, произведена от черния дроб, за да помогне за разграждането на мазнините. Жлъчният мехур също ви помага да абсорбирате определени витамини и хранителни вещества, които се разтварят в мазнини. Когато има химически дисбаланс в жлъчката ви, могат да се образуват камъни. Жлъчните камъни обикновено представляват бучки от мастни вещества, които са се втвърдили.

Жлъчните камъни, обаче, могат да се образуват и от жлъчни пигменти или калций. Можете да имате от един до много камъни в жлъчката, вариращи по размер от малки до големи.
Жлъчните камъни обикновено не причиняват симптоми. Въпреки това, при малка част от хората жлъчният камък може да блокира жлъчния канал, който свързва жлъчния мехур с тънките черва, причинявайки силна коремна болка, подуване на корема, гадене и повръщане.

Ако изпитвате тези симптоми често, може да се нуждаете от операция за отстраняване на жлъчния мехур.
Спазването на здравословна, богата на хранителни вещества диета, може да ви помогне да поддържате жлъчния си мехур здрав и да намалите риска от камъни в жлъчката и други проблеми, като възпаление на жлъчния мехур.

Причини за камъни в жлъчката
Камъните в жлъчката са доста чести и засягат около една на всеки три жени и един на всеки шест мъже в някакъв момент от живота им. Камъни в жлъчката са по-вероятни с напредване на възрастта, но рискът също се увеличава, ако:

* имате наднормено тегло или затлъстяване
* следвате нездравословна диета, особено диета с високо съдържание на мазнини
* имате фамилна анамнеза за камъни в жлъчката
* имате определени здравословни проблеми: хранителна алергия, болест на коронарната артерия, диабет, непоносимост към лактоза
* бърза загуба на тегло
* пушите.

Камъни в бъбреците - 6 храни, които провикират образуването им

Хранене при камъни в жлъчката
Вашият жлъчен мехур събира и съхранява жлъчката, произведена от черния дроб. Когато храната преминава от стомаха ви към тънките черва, вашият жлъчен мехур освобождава жлъчка в тънките черва, за да помогне за смилането на мазнините в храната ви - жлъчката съдържа жлъчни соли и други вещества, които разграждат мазнините. Вашият жлъчен мехур се свързва с тънките ви черва чрез жлъчния канал, който може да бъде блокиран от жлъчен камък. Когато това се случи, се нарича жлъчна колика; симптомите включват силна коремна болка, подуване на корема, гадене и повръщане.

Какво не трябва да се яде при камъни в жлъчката?

Наситени мазнини и трансмазнини
Диета с високо съдържание на мазнини, особено наситени мазнини и трансмазнини, може да натовари твърде много жлъчния ви мехур. Опитайте се да намалите количеството мазнини в диетата си, като избягвате пълномаслено мляко, месо, масло, сирене, торти, бисквити и сладкиши. Където е възможно, заменете наситените и трансмазнините с ненаситени мазнини. Може също така да опитате да разпределите количеството мазнини, които приемате през ден, и избягвайте да ядете големи, мазни ястия.

Дълбоко пържени и преработени храни
Пържените храни са с високо съдържание на мазнини, докато силно преработените храни (готови ястия, понички, бисквити и др.) често са с високо съдържание на мазнини и захар — и двете не са добри за вашия жлъчен мехур. Храните, пържени в растително масло, са особено трудни за смилане. Въпреки че тези масла са на растителна основа и често до голяма степен ненаситени, при високи температури полиненаситените мазнини стават много нестабилни и могат да произведат токсини.

Рафинирано бяло брашно
Рафинираното бяло брашно може да се намери в тестени изделия и белия хляб и съдържа малко или никакви фибри. То може да увеличи риска от проблеми с жлъчния мехур, така че опитайте да замените продуктите от бяло брашно с пълнозърнести алтернативи, тъй като те са с по-високо съдържание на фибри.

Захар
Захарта е свързана с повишено образуване на камъни в жлъчката, така че се опитайте да избягвате храни с високо съдържание на захар като торти, бисквити и други сладки печива.

Неочаквани признаци и симптоми на камъни в бъбреците

Нискокалорична диета
Нискокалоричните диети могат да причинят внезапна загуба на тегло, което може да влоши симптомите и да предизвика образуването на повече камъни в жлъчката. Ако трябва да свалите излишни килограми, направете го постепенно, като следвате здравословна, балансирана диета и спортувате. Стремете се да губите не повече от 400-900 г на седмица.

Други съвети
Опитайте се да избягвате употребата на алкохол и цигари. Водете хранителен дневник, за да видите дали някакви други специфични храни причиняват симптомите на камъни в жлъчката. Ако подозирате, че конкретна храна предизвиква симптомите ви, изключете я от диетата си за две седмици и вижте дали симптомите ви се подобряват. Уверете се, обаче, че не изключвате цяла група храни, тъй като трябва да поддържате балансирана диета. Можете да говорите с вашия личен лекар или диетолог за това как да направите промени в диетата си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес