Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво да ядете, за да подобрите функцията на черния дроб

26 август 2024, 07:39 часа

Колкото повече зеленчуци и плодове ядете в диетата си, толкова по-бързо ще се възстанови вашият черен дроб.

Храни за бързо възстановяване на черния дроб

Черният дроб е един от най-важните органи в нашето тяло. Той изпълнява много функции, включително пречистване на кръвта от токсини и участие в метаболизма. Въпреки това, поради лошо хранене и излагане на неблагоприятни фактори, черният дроб може да страда и да се нуждае от помощ за възстановяване на неговата функция.

Какво да ядете, за да пречистите черния дроб - топ 10 на най-добрите храни

Има различни храни, които помагат за възстановяване на черния дроб. Един от тях са зеленчуците, богати на антиоксиданти. Броколи, спанак и зеле са отлични източници на глутатион, мощен антиоксидант, който помага на черния дроб да се справи с уврежданията.

Също така, за да възстановите функцията на този орган, се препоръчва да ядете ядки. Те съдържат големи количества аргинин и омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението и подпомагат регенерацията на черния дроб.

Рибата, особено мазната, също е полезна за възстановяване на чернодробната функция. Съдържа омега-3 мастни киселини, които помагат за намаляване на възпалението и позволяват на органа да функционира по-ефективно.

Куркумата е подправка, известна със своите противовъзпалителни свойства. Съдържа активното вещество куркумин, което помага за намаляване на възпалението в черния дроб и подпомага възстановяването му.

Плодовете, особено горските плодове, също са полезни за черния дроб. Те съдържат антиоксиданти и витамин С, които помагат за предотвратяване на увреждане на чернодробните клетки и насърчават регенерацията на черния дроб.

И накрая, зеленият чай е отлична напитка за поддържане на здравето на черния дроб. Съдържа антиоксиданти, които помагат за детоксикацията на черния дроб и насърчават възстановяването на чернодробната тъкан и функция. 

По отношение на зеления чай той има още куп полезни свойства за тялото. Витамините C1, B1, B2, PP, K в състава му укрепват стените на кръвоносните съдове, повишават кръвосъсирването и еластичността на червените кръвни клетки, подпомагат отстраняването на холестерола и имат силно антибактериално действие.

Зеленият чай съдържа йод, чийто дефицит води до заболявания на щитовидната жлеза и дори при лека липса на йод се забелязват умора, главоболие, потиснато настроение, нервност и раздразнителност; отслабване на паметта. С течение на времето се появява аритмия, кръвното налягане се повишава и нивото на хемоглобина в кръвта пада.

Зеленият чай е богат на цинк, чиято липса в организма води до редица нарушения. Сред тях са раздразнителност, умора, загуба на паметта, депресивни състояния, намалена зрителна острота, намалено телесно тегло, натрупване на определени елементи в организма (желязо, мед, кадмий, олово), понижени нива на инсулин, алергични заболявания, анемия.

Зеленият чай съдържа и флуорид, който укрепва зъбния емайл. Този чай е добър абсорбент и помага при хранително отравяне, по-специално помага за справяне с махмурлука.

Запарката от зелен чай съдържа теин, който стимулира нервната дейност и повишава мозъчната активност. Зеленият чай наистина е една от най-здравословните напитки в света. Трудно е да се намери друга напитка, която да има толкова много полезни свойства, колкото зеленият чай.

Плодовете, които могат да навредят на черния дроб, ако сте над 45 години

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес