Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви невероятни ползи носи сокът от смокинови листа?

19 август 2024, 14:44 часа

Едва ли има човек, който да не е убеден в ползата от консумацията на плодове. Те обаче не са единствените части от растенията, които допринасят за подобряване на здравословното състояние и облекчаване на симптомите на редица заболявания. Листата на плодните дръвчета и храсти често се оказват дори по-полезни за решаване на конкретен здравословен проблем от плодовете. Ако не сте убедени, опитайте сока от смокинови листа или чая от тях и се насладете на доказани здравословни ползи, съчетани с опияняващи вкус и аромат.

Сокът от смокинови листа – за кого е полезен?

Не само плодовете, но и листата, и коренът на смокинята се използват като средства за подпомагане на лечението на някои заболявания и за производство на лекарства. Пресните растителни материали, непреработените екстракти на смокиновите листа са показали по време на научни изследвания и експерименти разнообразна биологична (фармакологична) активност. Листата на смокинята се прилагат при:

Кога се берат смокинови листа за чай?

  • Стомашни проблеми, тъй като съдържат химикали, подпомагащи по-доброто придвижване на храната през червата. Листата от смокиня могат да контролират хипергликемията, както и да помогнат за забавяне на храносмилането. Докладвани са различни проучвания за естествени средства за лечение на запек с помощта на смокинови листа.
  • Сокът от смокинови листа е полезен за диабетиците, тъй като съдържащите се в него химикали помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Резултатите от последните проучвания върху въздействието на сока от смокинови листа са категорични и са в полза на приема на този сок от диабетици. Те гласят: „Смокиновите листа имат важни хипогликемични свойства, които включват подобряване на инсулиновата чувствителност, предизвикване на освобождаване на инсулин, намаляване на усвояването на въглехидрати, повишаване на периферното усвояване на глюкоза и повишаване на антиоксидантния статус.“ 
  • Приемът на сока от смокинови листа се препоръчва на пациентите със сърдечно-съдови заболявания, тъй като съдейства за редуциране на високите нива на холестерола, като по този начин допринася за сърдечно-съдовото здраве. Редуцирането на нивата на холестерола не е единственият начин, по който сокът от смокинови листа подпомага  правилното функциониране на сърцето. Правилната диета е най-важният модифицируем фактор за избягване на сърдечно-съдови инциденти като инфаркт. Има доказателства, че консумацията на сок от смокинови листа намалява честотата на съдовите инциденти. Нещо повече – антиоксидантите в листата на смокините елиминират свободните радикали от тялото, които запушват коронарните артерии и водят до сърдечно-съдови заболявания.
  • Сокът от смокинови листа е мощен антиоксидант, който помага за предотвратяване или поне за  минимизиране на увреждането на клетките, причинено от свободните радикали.
  • Сокът от смокинови листа се препоръчва  и  при дихателни заболявания, съчетани обикновено с кашлица. Доказана е ползата от приема му при астматици.  

Чай от смокинови листа и многобройните му ползи за здравето

За какво да внимавате при употребата на сока от смокинови листа?  Взаимодействия и нежелани реакции

Когато използвате листата на смокинята, имайте предвид, че въздействието от дългосрочен прием – с години – е неизвестно, защото не са провеждани подобни изследвания. Трябва да внимавате и за евентуални алергични реакции, които са редки, за щастие, както и да не следвате сляпо всяка рецепта със сок от смокинови листа, която прочетете.

  • Някои пациенти, страдащи от екзема, се опитват да облекчат и подобрят състоянието си, използвайки върху засегнатите части от кожата си сок от смокинови листа, но лекарите, запознати с приложенията, страничните ефекти и евентуалните нежелани реакции на листата от смокиня, не препоръчват подобна употреба не само защото няма изследвания по темата и не е доказана полезността по отношение на екземи, но и защото този сок може да доведе до повишена чувствителност на кожата към слънцето, което да причини слънчево изгаряне, а всички чудесно знаем риска от него за здравето, младостта на кожата и красотата. Някои кожни заболявания като крастата например обаче могат да бъдат успешно повлияни от сока от смокинови листа.
  • Препоръчва се дамите, очакващи наследник, както и тези, които кърмят своето бебе, също да избягват сока от смокинови листа, както и други нетрадиционни храни и напитки, за които липсват резултати от дългогодишни проучвания за влиянието им върху здравето на майката и бебето.
  • Хирурзите на свой ред напомнят, че пациентите, приемащи сока от смокинови листа, трябва да преустановят приема около 2 седмици преди насрочена операция. Като добавим и факта, че сокът от смокинови листа оказва клинично значимо въздействие, тоест влияе неблагоприятно, на лекарства за диабет, сред които и инсулин, става ясно защо е редно да обсъдим употребата на сока от смокинови листа с лекуващия си лекар, ако страдаме от хронични заболявания и приемаме медикаменти за тях.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес