Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви болести лекува шоколадът? Трябва да го знаете!

22 юни 2024, 07:54 часа

Шоколадът е сред най-любимите лакомства на малки и големи. Много хора обаче опитват да странят от него, така че да не развалят фигурата си.

Реклама

Лошото е, че на пазара се предлагат наистина разнообразни шоколадови изделия, способни да изкушат всеки.

Свикнали сме да свързваме шоколада с вредата, която нанася на фигурата ни, без да си даваме сметка, че това изделие може да се окаже лечебно при някои здравословни оплаквания.

Още: Лекар: Всички вярват в този мит за шоколада, но това не е така

Какво наистина можем да излекуваме с шоколад?

Преди време се е смятало, че шоколадът има не малко здравословни качества и освен като десерт, той може да подобри здравословното ни състояние, избавяйки ни от някои неразположения.

Сладкото изкушение е било препоръчвано за успокояване на черния дроб, за облекчаване на храносмилателния тракт, за бързо възстановяване след настинка или грип.

Тук е моментът да споделим, че в шоколада се съдържат минерали и антиоксиданти, които всъщност са ценни за човешкия организъм. Става въпрос обаче за продукти, които са с висок процент какао.

Още: Учените разработват метод за по-здравословен шоколад

Кардиолозите пък са на мнение, че десертната наслада може съвсем спокойно да замени кафето.

Шоколадът успява да повиши работоспобността, както и да ободри хората, които го консумират. С консумацията му обаче не бива да се прекалява.

В какаовите зърна се съдържа азот, а именно те се използват за направата му.

Трябва да се знае, че шоколадът има затягащо действие и не се препоръчва на хора, страдащи от запек.

Още: Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

Всичко, написано до момента, се отнася за истински шоколад, който се приготвя от зърната на какаото, захар, какаово масло и други пълнежи по желание. Не се допуска замяната на маслото от какао с други мазнини.

Не забравяйте да се информирате за правилното съхранение на шоколада, тъй като този продукт е склонен да поема миризми. Високите температури и високата влажност не са подходящи за него.

Статията има само информативна цел. Не замества консултация с лекар, нито балансирано хранене!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес