Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как зеленият чай влияе на черния дроб?

08 юли 2024, 11:58 часа

Руският гастроентеролог д-р Никита Харлов коментира как зеленият чай влияе на черния дроб.

Зелен чай - как влияе на черния дроб

"Днес чернодробните проблеми при хората възникват по-често поради небалансирана диета, отколкото поради алкохол. Чернодробните проблеми обикновено се свързват с пиенето на алкохол, но в много случаи не са причинени от алкохола", казва експертът.

Зелен чай - помага ли за отслабване

Доктор Харлов предупреждава: увреждането на черния дроб може да бъде резултат не само от алкохола, но и от много фактори, на които човек не винаги обръща внимание. Ежедневната диета оказва особено значително влияние върху състоянието му. По-специално, отбеляза специалистът, неалкохолната мастна чернодробна болест се причинява от дефицит на висококачествен протеин (предимно от животински произход). Липсата на холин, витамин B4, също има отрицателен ефект върху черния дроб.

Д-р Харлов добавя, че различни растителни екстракти могат да имат разрушителен ефект върху състоянието на коментирания орган. В тази връзка лекарят говори за опасностите от зеления чай за черния дроб.

„Благодарение на антиоксидантите в зеления чай можете да получите жълтеница. Заболяването се провокира от големите дози на тези полезни компоненти, които се съдържат в напитката. Те може да провокират хепатит“, предупреждава специалистът.

Лекарят отбеляза, че черният дроб може да бъде сериозно увреден поради употребата на касия, подправка, която често се бърка с канела. Освен това, д-р Харлов споделя, че хранителните добавки с екстракт от гарциния, които имат изгарящи мазнините свойства, имат разрушителен ефект върху черния дроб.

Полезни свойства на зеления чай

Зеленият чай е една от най-здравословните напитки поради многото си свойства. Редовната му употреба може да доведе до следните ефекти:

  • Намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания - напитката може да помогне за понижаване на нивата на холестерола в кръвта, предотвратявайки образуването на плаки по стените на артериите и намалявайки риска от развитие на атеросклероза. Той също така помага за понижаване на кръвното налягане и подобрява функцията на ендотелиума, тъканта, която покрива вътрешността на кръвоносните съдове.
  • Помага при контрола на теглото - Зеленият чай може да помогне за ускоряване на метаболизма и увеличаване на приема на калории, което улеснява контрола на теглото. Според изследвания напитката може да помогне за намаляване на мазнините по корема.
  • Подобряване на мозъчните функции. Това се дължи на наличието на теанин, който може да помогне за подобряване на мозъчната функция и повишаване нивата на концентрация и внимание. Теанинът също помага за намаляване на стреса и безпокойството.
  • Укрепване на имунната система – Зеленият чай съдържа катехини, които помагат за укрепване на имунната система и предотвратяват развитието на инфекции.

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес