Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияе кафето на кръвното налягане?

24 юни 2024, 07:33 часа
Реклама

Много хора трудно могат да си представят сутринта без чаша ободряващо кафе. Помага ви да се събудите и да се заредите с позитивност. Кофеинът е естествен енергиен бустер и наистина има стимулиращ ефект върху тялото. Но мнозина се измъчват от въпроса: могат ли да го пият хора с хипертония и хипотония?

Реклама

Ефектът на кафето върху тялото

На първо място натуралното кафе влияе на нервната система, поради което се чувства прилив на енергия. В умерени дози кофеинът има и други полезни ефекти:

·         повишава работоспособността – психическа и физическа;

·         облекчава сънливостта - няма чувство на умора;

·         намалява риска от някои заболявания - холелитиаза, фиброза, цироза;

·         забавя стареенето - тъй като съдържа антиоксиданти;

·         стимулира сърцето - подобрява състоянието на артериите, предотвратява образуването на холестеринови плаки;

·         намалява главоболието - свива кръвоносните съдове и ограничава притока на кръв.

Въпреки целия списък от полезни ефекти, кофеинът все още не се препоръчва да се консумира твърде често. Ефектът му върху организма е индивидуален за всеки човек. И да, кафето повишава кръвното налягане, но не бързайте да премахнете напитката от диетата си. Всичко не е толкова ясно.

Как кафето влияе на мозъка?

Колко кафе можете да пиете на ден?

Нормата е до 5 чаши на ден. Предлагаме списък с разновидности на напитката и тяхното приблизително съдържание на кофеин:

·         30 ml еспресо - 30–60 mg;

·         200 ml капучино - 100–136 mg;

·         400 ml лате – 200–360 mg;

·         120 мл Американо - 85–120 мг.

Това са насоки и варират в зависимост от вида кафе. Например 100 г кафе на зърна арабика съдържат 50 мг кофеин, а същото количество кафе Робуста съдържа 105 г. Лекарите предупреждават да не се консумират големи дози кофеин, тъй като това може да причини безпокойство, безпокойство, безсъние, световъртеж, раздразнителност и повишена. кръвно налягане.

Ефектите на кофеина се смекчават от млякото, което се нагрява и разпенва, преди да се добави към чашата. Това кафе е идеално за закуска, но е по-добре да не го пиете на празен стомах.

Опасно ли е кафето за хипертоници?

Съществува мит, че хората с високо кръвно не трябва да пият кафе. Това е грешно. Можете, само в по-малки количества - 1-2 чаши на ден. Лекарите са доказали, че:

Кафеените напитки наистина повишават кръвното налягане, но леко и за кратко - 10-15 минути;

Благоприятен ефект има само натуралното, а не разтворимото кафе в умерени количества.

Действието на кафето зависи и от чувствителността на организма. Един човек може да изпие 5 чаши и да се почувства добре, докато друг ще изпита ускорен пулс след втората чаша. Затова вземете предвид индивидуалните характеристики на тялото.

За хипотониците кафето е природно лекарство. Той повишава кръвното налягане до нормални нива, тъй като увеличава притока на кръв. Напитката ще бъде полезна за хора, чието заболяване не е свързано със сърдечно-съдови патологии.

Какво влияние оказва кафето върху човешкия мозък

Митове за кофеина

Нека разсеем и други митове, които са заседнали в главите на хората. Казват, че кофеинът:

Това се случва само в кафето. Въпреки името, веществото се намира в чайове, енергийни напитки, шоколад и някои лекарства.

Провокира безсъние. Ако човек има редовни проблеми със съня, чаша кафе няма нищо общо с това. Проблемът е причинен от други фактори, като смущения в ендокринната система.

Причинява рак. Множество изследвания на лекари от цял ​​свят показват, че няма връзка между кофеина и повишената заболеваемост от рак.

Дехидратира. Ако спазвате нормата, тогава няма от какво да се притеснявате. Кафето има минимално влияние върху хидратацията.

Насърчава загубата на тегло. Кофеинът стимулира метаболитните процеси само за няколко часа. Следователно, за да свалите излишните килограми, ще трябва да положите усилия, а не просто да добавите напитка към менюто.

Помага ви да изтрезнеете. Кофеинът не може да обърне ефектите на алкохола. В най-добрия случай няма да има никакъв ефект върху състоянието на човека, в най-лошия - ще влоши лошото здраве.

В повечето случаи кафето има благоприятен ефект върху организма, ако се консумира в умерени дози. Затова не се отказвайте от удоволствието да изпиете чаша тонизираща и ароматна напитка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес