Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как влияят киселите краставички на холестерола и кръвната захар

16 октомври 2024, 19:55 часа

Изкуството на мариноването датира от преди повече от 4000 години в древна Индия, където се е зародила практиката за ферментиране на различни зеленчуци, меса и плодове в оцет, масло и сол.

Вижте още: Лекар: Какво означават високите стойности на CRP в кръвта и защо е важно да го следим

Ползи от киселите краставички в управлението на диабета

Факт е, че можете да мариновате безброй продукти, за да ги предпазите от разваляне, като същевременно добавите широка гама от вкусове, но днешният любим маринован деликатес трябва да бъде типичната туршия с копър.

И така, какъв е дебатът за туршията, когато става дума за диабет? Последните проучвания показват, че киселите краставички и сокът от кисели краставички могат да имат редица важни ползи за здравето. Едно от тях е, че сокът от кисели краставички, по-точно високата концентрация на оцет, който съдържа, може да подобри реакцията на тялото към инсулина и всъщност да помогне за намаляване на покачването на кръвната захар, което се случва след хранене. Освен това констатациите от 2018 г., публикувани от Националния институт по здравеопазване ( NIH), предполагат, че консумацията на оцет може да доведе до по-ниски резултати за A1C при някои хора, което със сигурност е от полза за управлението на диабета.

Има също доказателства, макар и със сигурност все още нестабилни, които предполагат, че като помага за стабилизиране на кръвната захар, сокът от кисели краставички може също да помогне за ограничаване на апетита на човек и да доведе до загуба на тегло. Освен това дори ферментиралите храни запазват много от витамините, минералите и антиоксидантите, които имат в сурово състояние, което може да предпази клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали – молекули в тялото, които са свързани с рак и сърдечни заболявания. Сокът от кисели краставички може да помогне на тялото да се рехидратира и възстанови след тренировка.

Минуси от киселите краставички при диабет

Може би вече сте познали слона в буркана с кисели краставички – натрий! Киселите краставички съдържат големи концентрации на сол – до 808 милиграма само в порция от 100 грама! Консумирането на твърде много сол не е добро здравословно решение за никого, но може да бъде особено опасно за тези, които живеят с диабет.

Като човек с диабет, вие вече сте изложени на повишен риск от сърдечно-съдови усложнения и увеличаването на приема на натрий само увеличава този риск. Известно е също, че големите количества сол повишават кръвното налягане, което вече е проблем за много хора с диабет тип 2, което разбира се може да доведе до допълнителни сърдечни усложнения, ако не се лекува.

Плюсовете и минусите около туршиите с копър наистина не съществуват около сладките туршии или киселите краставички. Това е така, защото, както подсказват имената, тези кисели краставички са пълни със захар – до повече от 18 грама в порция от 100 грама. Така че е много вероятно първият тест за кръвна захар, който си направите, след като сте изяли няколко сладки корнишона, да покаже високо ниво на глюкомера ви. Туршиите от друга страна, съдържат по-малко от 2 грама захар в порция със същия размер – количество, което вероятно не би довело до внезапен скок на кръвната захар.

Освен това, не е като да бягате от това страховито претоварване с натрий, като избирате сладки кисели краставички - те обикновено съдържат някъде около 457 грама сол в същата порция от 100 грама.

Разбира се, сладка туршия тук и там няма да изхвърли плана ви за управление на диабета напълно извън релсите. Въпреки това, като общо правило е по-добре да избягвате сладките кисели краставички и да изберете сорта копър.

И така, да или не на туршията?

Отговорът е нито едно от двете. Американската диабетна асоциация (ADA) изброява мариновани храни в техния списък с ядливи лакомства, които са с високо съдържание на сол и трябва да се консумират само в умерени количества.

Контрол на холестерола

Киселите краставички, особено тези, направени със полезни за сърцето съставки като чесън и сминдух, са свързани с понижаващи холестерола ефекти. Подправките и билките, използвани, водят до подобряване на сърдечно-съдовото здраве, което ги прави умен избор през по-студените месеци.

Богат на пробиотици: Ферментиралите кисели краставички са фантастичен източник на пробиотици, които са известни с това, че водят до здрав чревен микробиом. Балансираните черва допринасят за по-добро храносмилане и ви помагат да сте нахранени и здрави през студените месеци.

Вижте още: Бира - сваля или вдига кръвното налягане

Повишаване на имунитета: Много рецепти за кисели краставички са направени от стимулиращи имунитета съставки като джинджифил, куркума и различни подправки. Тези елементи водят до здрава имунна система.

Поддържа ви хидратирани: Да останете хидратирани може да бъде предизвикателство през зимата. Туршиите съдържат солена саламура, която може да осигури ароматен начин да останете хидратирани.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес