Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как дафиновият лист влияе на кръвната захар и холестерола

17 октомври 2024, 19:56 часа

Дафиновият лист е една от най-полезните подправки, Руският парамедик д-р Наталия Балан споделя как той влияе на кръвната захар и холестерола.

Полезни свойства на дафиновия лист

Дафиновите листа имат мощни антивирусни и противовъзпалителни свойства, благодарение на които могат да помогнат за предотвратяване на рак, каза парамедикът д-р Наталия Балан.

Според специалиста дафиновият лист има много полезни качества: подпомага храносмилането, има антимикробно, антивирусно, противовъзпалително и противораково действие, освен това е мощен антиоксидант. Също така, дафиновият лист помага за поддържане на нормални нива на захар и холестерол, има аналгетичен ефект и ускорява възстановяването от ARVI и грип.

Помага ли дафиновият лист при безсъние?

„Тази подправка помага при кашлица, болки в гърлото и хрема, източник е на витамини А, С, В и РР, съдържа селен и манган, магнезий и фосфор, калий, калций, мед“, казва д-р Балан.

Специалистът обръща внимание на факта, че максималната полза идва от отвари и инфузии на базата на дафинови листа, които помагат за облекчаване на възпалението, укрепване на имунната система и ускоряване на възстановяването на организма от болести. Този вид инфузия е силно препоръчителна за употреба при кашлица и болки в гърлото.

"Когато избирате подправката, съсредоточете се върху силния аромат, цвета (да не е блед или начупен) и производителите (Гърция, Турция, Грузия, Азербайджан). По-добре е просто да изсмучете дафиновия лист или да го добавите към супата по класическия метод. Можете също така да го запарите в термос (10 листа на половин литър вряща вода), а също препоръчват да го запалите и да вдишвате аромата за 15-20 минути", споделя още лекарят.

На първо място, дафиновият лист се счита за естествен антисептик. Растението има антибактериални и противогъбични свойства, помага при възпаление, снабдява организма с витамини, премахва токсините и солите на тежките метали от кръвта, подобрява апетита, ускорява метаболитните процеси и укрепва имунната система.

Дафиновият лист е от полза в борбата с хронично възпаление. Смята се, че хроничното възпаление става най-честата причина за развитието на много заболявания, вариращи от захарен диабет тип II до болестта на Алцхаймер. Редовната консумация на добавки с дафинов лист може да помогне за намаляване на някои възпалителни маркери в кръвта.

Дафиновият лист помага за потискане на растежа и размножаването на патогенни гъбички и е особено ефективен срещу род Candida. Именно тази гъбичка често причинява увреждане на кожата и хранопровода. Етеричните масла, съдържащи се в дафиновия лист, инхибират пролиферацията на определени микроорганизми.

Защо опитните градинари заравят дафинов лист в градината?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес