Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спрем нощното изпотяване през летните жеги?

22 юли 2024, 17:33 часа

Обикновено нощното изпотяване се появява поради безпокойство, стрес, гореща околна среда или консумация на термогенни храни; но може също да е признак на менопауза, диабет, хипертиреоидизъм или инфекции.

Д-р Кларис Безера обяснява това явление тук. 

Основни причини

1. Безпокойство, стрес

Стресът или тревожността са състояния, в които човек често изпитва интензивно, прекомерно или постоянно безпокойство и страх, причинени от активирането на нервната система, която освобождава хормона адреналин в кръвния поток. Когато това се случи през нощта, може да се събудите с нощно изпотяване, свързано с други симптоми като ускорен пулс и чувство, че може да се случи нещо лошо.

2. Менопауза

Флуктуациите в хормоните естроген и прогестерон, които се появяват при жените по време на менопауза или предменструални периоди, може да увеличат телесната температура; нерядко и да предизвикат епизодично горещи вълни и изпотяване, които могат да бъдат нощни и да отминават с времето.

Също и мъжете не са застраховани срещу такива симптоми, защото около 20% от тези над 50-годишна възраст могат да получат андропауза - която се изразява чрез спад в нивата на тестостерон. Това води до нощно изпотяване, раздразнителност, безсъние и намалено либидо.

Как да се справим с прекомерното изпотяване в горещините?

3. Диабет

Не е необичайно за хора с диабет, които приемат инсулин, да изпаднат в хипогликемия през нощта или рано сутрин. Когато се случи това, човек може да не изпитва никакви симптоми, освен нощно изпотяване. Хипогликемията причинява този симптом, защото активира механизмите на тялото за компенсиране на липсата на глюкоза, което води до изпотяване, бледност, замаяност, сърцебиене и гадене.

4. Сънна апнея

Това неразположение може да причини спад в снабдяването на кръвта с кислород нощем, което води до активиране на нервната система. Така може да се провокира нощно изпотяване; също човек има по-голям риск да развие високо кръвно, сърдечни аритмии и, въобще, сърдечно-съдови заболявания.

5. Гореща околна среда

Когато телесната температура се повиши, изпотяването е начин на организма да прави опити за охлаждане и да се предпази от прегряване. В много горещи сезони през годината е обичайно да се увеличи производството на пот; това се случва по всяко време на деня, но може да предизвика и нощно изпотяване.

6. Консумация на термогенни продукти

Консумацията на термогенни продукти като черен пипер, джинджифил, алкохол или кофеин стимулира мозъка в областта, която регулира телесната температура и ускорява метаболизма, принуждавайки тялото да генерира повече топлина. Това увеличава производството на пот и, съответно, може да провокира нощно изпотяване, ако се консумира малко преди лягане.

7. Хипертиреоидизъм

Хипертиреоидизмът е заболяване, при което се наблюдава дисрегулация на щитовидната жлеза, която произвежда прекомерни количества от хормона тироксин. Това засилва метаболизма на тялото и то увеличава производството на пот, което може да се случи нощно време - често срещан симптом на това заболяване.

8. Инфекции

Някои инфекции, остри или хронични, може да предизвикат нощем изпотяване. Сред най-често срещаните са:

- туберкулоза;

- ХИВ;

- хистоплазмоза;

- кокцидиоидомикоза;

- ендокардит;

- белодробен абсцес.

Какво да сторите? Много е важно да се направи медицинска оценка възможно най-скоро и лечението да се провежда според вида на инфекцията.

Нощно изпотяване - кога е опасно

9. Рак

Определени видове рак, като лимфом или левкемия, може да се придружават от нощно изпотяване като чест симптом, в допълнение към загуба на тегло, увеличени лимфни възли по цялото тяло, кървене и намален имунитет. Изпотяване може да се появи и при невроендокринни тумори, като феохромоцитом или карциноиден тумор.

Какво да сторите? Трябва да се консултирате с онколог или ендокринолог, който може да препоръча лечение, включващо операция, химиотерапия или лъчетерапия, според вида на тумора и тежестта на състоянието.

Внимание! Статията е само за информация. Предпазвайте се от самолекуване и се обръщайте винаги към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес