Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да различите инфаркт от паническа атака?

20 юни 2024, 14:00 часа
Реклама

Разбирането на разликата между инфаркт и паническа атака е от решаващо значение, тъй като и двете могат да бъдат плашещи и да имат някои съвпадащи симптоми. Въпреки това те произтичат от различни причини и изискват различни подходи за управление и лечение.

Инфарктът, медицински известен като миокарден инфаркт, настъпва при запушване на една или повече коронарни артерии, които снабдяват с кръв сърдечния мускул. Това запушване обикновено е резултат от натрупване на плака (атеросклероза) в артериите, която може да се разкъса и да образува кръвен съсирек, който блокира притока на кръв. Липсата на кръвен поток лишава сърдечния мускул от кислород и хранителни вещества, което води до увреждане на сърдечната тъкан. Симптомите на инфаркт често включват:

Кардиолог: Едва ли предполагате, че това може да причини инфаркт

Болка или дискомфорт в гърдите: Обикновено се описва като стягане, натиск, притискане или болка в центъра или лявата страна на гръдния кош.

Болка, която се излъчва към ръцете, врата, челюстта, гърба или стомаха: Дискомфортът може да се разпространи в тези области, често от лявата страна на тялото.

Задух: Чувство на задух, често придружено от изпотяване, гадене или световъртеж.

Студена пот: Внезапно изпотяване, което не е причинено от физическо усилие или топлина.

Гадене и повръщане: Чувство на стомашно неразположение или повръщане.

Инфарктът е спешна медицинска помощ, която изисква незабавно внимание. Бързото лечение има за цел да възстанови притока на кръв към сърдечния мускул, обикновено чрез лекарства и процедури като ангиопластика или стентиране за отваряне на запушената артерия.

От друга страна, пристъпът на паника е внезапен епизод на силен страх или дискомфорт, който предизвиква тежки физически симптоми, въпреки че няма реална опасност или видима причина. Паническите атаки са характерни за паническото разстройство и могат да се появят и при други тревожни разстройства. Симптомите на паническата атака могат да включват:

Тих инфаркт - симптомите, които всеки трябва да знае

Бърз сърдечен ритъм (сърцебиене): Чувство, че сърцето ви препуска или бие.
Болка или дискомфорт в гърдите: Често се описва като остра, пронизваща болка, която обаче обикновено е кратка и локализирана.
Задух: Чувство, че не можете да си поемете достатъчно въздух или се задушавате.
Замайване, световъртеж или чувство на отпадналост: Усещане за несигурност или опасност от припадък.
Треперене или треперене: Ръцете, краката или дори цялото тяло могат да треперят неконтролируемо.
Потене: Чувство на внезапно затопляне или изстудяване, често придружено от изпотяване.

За разлика от инфаркта, пристъпът на паника не е животозастрашаващ, въпреки че може да се почувствате изключително притеснени. Лечението обикновено включва техники, които помагат за успокояване на човека и намаляване на интензивността на симптомите, като упражнения за дълбоко дишане, техники за релаксация, а понякога и медикаменти за облекчаване на острите симптоми или за предотвратяване на бъдещи пристъпи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес