Как да различим обикновената бенка от меланома

38260
Как да различим обикновената бенка от меланома
Снимка: Getty Images/Guliver

Ракът на кожата е лесен за откриване и лечим, когато са взети своевременни мерки. Много хора пропускат годишния профилактичен преглед при личния си лекар, а малцина са онези, които посещават за профилактичен преглед дерматолог, поради което обикновено в България ракът на кожата се открива в напреднал стадии, когато е фатален.

За да се предпазите от рак на кожата е важно да я защитавате с висок фактор мазило, когато сте изложени на слънце, и да я оглеждате за новообразувания 2 пъти в годината, като не пропускате кожата на главата, вътре в устната кухина и под ноктите – места, които често пропускате и на които ракът може да остане дълго незабелязан. Най-злокачественият и опасен рак на кожата, който е потенциално смъртоносен и бързо се разпространява в други органи, е меланомът. Причините за него са най-често свързани със слънчеви изгаряния, които може да са се случили дори в ранното детство.

Известно английско списание публикува български данни за рак на кожата след прием на лекарство за кръвно

Темата дали има риск от развитие на различни видове рак на кожата (и не само) при прием на определен клас лекарства за лече...

За какво да внимавате и как да различите обикновената бенка от меланом?

Макар това да може с абсолютна сигурност да направи само вашият дерматолог, има симптоми, които да ви алармират и вид на бенката, която да ви подскаже, че нещо не е както трябва и е редно да ви прегледа специалист. Бенките обикновено са не по-големи от гумичка на молив, цветът им е равномерен и са симетрични, а формата им е най-често кръгла или овална. Това не означава, че ако имате голяма бенка с различна форма, то страдате от меланом. Големите бенките, които  носите от години и не сте забелязали, че са се променили, са просто бенки. Всяка промяна в тях обаче – нарастване, кървене, промяна в цвета – е сигнал да си запишете час за преглед. Алармиращи са и болката, сърбежът, изпъкването на бенка, намаляването на размерите, образуването на корички и пукнатини. Не всички тези промени са задължително злокачествени и означават рак, но е добре да предприемете мерки и да осъществите скорошна среща с дерматолога си.

Как изглежда меланомът?

Размерът му е по-голям от този на обикновените бенки – над 6 мм., ръбовете му са неясни, могат да бъдат назъбени или да изсветляват в останалата кожа. Асиметричен е и цветът е неравномерен – може да наблюдавате върху него нюанси на кафяво, черно, сиво, червено и дори цветът на кожата. Ако забележите подобно образувание върху кожата си, не губете и ден. Ако го имате от години или от както се помните, то може да сте спокойни – не е меланом.

Рак на кожата след прием на лекарства за кръвно – български професор с нови данни и конкретни имена

За нов случай на пациент, развил меланом след прием на валсартан (активната субстанция на група медикаменти, известни като сартани или ...

Бенки, които приличат на меланом

Ако в описанието на опасните бенки сте открили своя, която имате по рождение, то имайте предвид, че това е нормално. Има бенки, които приличат на меланом, но не са. Монголското петно е такава бенка, която е с размити краища, асиметрия, блед цвят и достига до сантиметър и половина. Човек се ражда с нея и тя не е злокачествена.

Как се поставя диагнозата?

Ако дерматологът се усъмни в конкретна бенка, то тя трябва да се премахне и изследва. По-нататъшното лечение зависи от резултата, както и от развитието на рака, ако хистологията покаже такъв. В ранен стадий е напълно лечим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Признак на сърдечна недостатъчност, който се появява по време на готвене

Този зеленчук нормализира захарта и холестерола

Лекар: Пийте по 1 чаша от това всяка сутрин и само за месец ще свалите 5 кг

4 опасни причини за Синдрома на неспокойните крака

Как можете да разберете какво не е наред с тялото ви по вкуса в устата ви?

За лекуването на какво се използва липовият цвят

Без холестерол и отоци: 5 зеленчука, които трябва да добавите в чинията си

3 знака, че непохватността ви е симптом на опасни заболявания

Лекар: Откажете се от тези храни и щитовидната жлеза ще ви благодари

Лекар: Тази храна ще свали кръвната захар до 3,8 mmol/l само за 1 седмица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com