Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнем деменцията - 6 ключови навика

06 август 2024, 10:56 часа

Деменцията е общ термин, използван за описание на няколко разстройства, които засягат паметта и функционирането на мозъка на човека. Приблизително 75% от случаите са болестта на Алцхаймер.

Общо около 55 милиона души по света страдат от такива заболявания. Прогнозите са, че този брой може да започне да нараства по-бързо от преди, съобщава изданието The Health Site. Раса, етническа принадлежност и генетика са неща извън нашия контрол, които влияят на риска от развитие на деменция. Но има и фактори, които са под наш контрол. 

На каква възраст трябва да спрете да пиете алкохол, за да се предпазите от деменция?

Изследователите идентифицираха шест аспекта на здравословния начин на живот и помолиха участниците в наблюдението да посочат колко от изброените навици следват. След това те са наблюдавани в продължение на две години. Резултатите показват, че тези, които съобщават за поне четири навика, са с 29% по-малко вероятно да покажат когнитивен спад. Влошаването на тези функции е предшественик на деменция. И така, какви са тези навици?

6 навика, които предпазват от деменция 

Първият е физическата активност. В случая става въпрос за поне 10 минути активност на ден, а не за редовни тежки тренировки.

Изследванията показват, че редовните упражнения - дори само няколко хиляди стъпки - са свързани с по-голям обем на мозъка. Това предполага, че са необходими по-малко упражнения за поддържане на когнитивната функция, отколкото се смяташе досега, съобщава изданието, позовавайки се на учени.

Друг здравословен навик е отказът от тютюнопушене. Пушенето на цигари намалява размера на мозъка и драстично увеличава риска от болестта на Алцхаймер. 

Въздържането от алкохол също е една от точките. Пиенето на три или повече алкохолни напитки на ден се свързва с 8% по-висок риск от деменция.

Социалните връзки също влизат в списъка. Участниците, които се срещат с други хора повече от три пъти месечно или три пъти седмично, могат да отметнат това квадратче в своя въпросник. Експертите съобщават, че това, което е необходимо, е лична социализация, а общуването в социалните мрежи не се отнася към това. Според учените, самотата се свързва и с преждевременна смърт, повишен риск от коронарна болест на сърцето и инсулт, стрес и депресия.

Също така е важно да си осигурите интересно и разнообразно свободно време. Участниците, които съобщават, че четат книги или вестници всеки ден, използват интернет или играят карти поне два пъти седмично, са с по-добри резултати от теста.

Упражняването на ума ви с приятни и вълнуващи неща е начин да го поддържате в добра форма.

И накрая, не на последно място, качеството на съня. Експертите препоръчват да спите от седем до девет часа на нощ, за да намалите риска от затлъстяване, сърдечни заболявания и депресия, наред с други хронични заболявания. Деменцията също е включена в списъка, пише още изданието.

Лекар: Хората, които ядат тези храни, са с по-нисък риск от деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес