Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как черният шоколад влияе на кръвното?

02 октомври 2024, 12:58 часа

Една от най-осезаемите ползи от консумацията на тъмен шоколад е, че той не предизвиква толкова силно желание за сладко, колкото млечния шоколад или бисквитите. Освен това той оказва положителен ефект върху стойностите на кръвното налягане. Изданието Clip Guide публикува интересна информация какво ще се случи с тялото ни, ако ядем шоколад всеки ден.

Шоколадът се прави от семената на какаовото дърво. Процентът показва колко чисто какао има в този десерт, всичко останало са вещества като захар, млечни продукти и различни аромати. Млечният шоколад съдържа около 10% - 20% чисто какао, а в премиум шоколадите - до 40%. Останалото е захар, млечни продукти и други съставки.

Защо възрастните хора трябва да ядат по 50 гр черен шоколад на ден? 

Защо е добре да ядете черен шоколад?

Този десерт подобрява настроението и намалява риска от депресия. Може да понижи кръвното налягане и да подобри кръвообращението. Флавонолите в черния шоколад стимулират производството на азотен оксид в тялото. Азотният оксид причинява разширяване на кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв и понижава кръвното налягане.

Благоприятните ефекти на черния шоколад върху кръвното налягане може да са по-големи при по-възрастните хора и тези с по-висок риск от сърдечни заболявания, за разлика от по-младите, здрави хора, отбелязва изданието. Биоактивните съединения в какаото могат да подобрят кръвообращението в артериите и да причинят леко, но значително понижение на кръвното налягане;

Шоколадът е отличен източник на различни антиоксиданти. Тъмният шоколад съдържа няколко съединения, които имат антиоксидантни свойства, като флавоноли и полифеноли. Антиоксидантите неутрализират свободните радикали и предотвратяват оксидативния стрес. Оксидативният стрес допринася за естествения процес на стареене. С течение на времето неговите ефекти могат да допринесат за развитието на различни заболявания като сърдечни заболявания, диабет, болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер, рак и очни заболявания.

Коментираният продукт съдържа фибри, желязо, магнезий, мед, манган, калий, фосфор, цинк и селен. Консумацията му оказва положителен ефект върху кожата. Флавонолът може да предпази от увреждане от слънцето, да подобри притока на кръв към кожата и да увеличи плътността и хидратацията на кожата. Минимална еритемна доза е минималното количество ултравиолетови лъчи, необходимо за предизвикване на зачервяване на кожата 24 часа след облъчването. Може да се увеличи и дори да се удвои след консумация на черен шоколад или какао с високо съдържание на флавонол в продължение на 12 седмици.

Коментираният продукт може да подобри мозъчната функция чрез подобряване на притока на кръв към мозъка. Яденето на черен шоколад може да подобри мозъчната функция и да помогне за предотвратяване на невродегенеративни състояния като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Флавонолите, присъстващи в черния шоколад, могат да подобрят невропластичността, която е способността на мозъка да се реорганизира, особено в отговор на нараняване и заболяване. Шоколадът може също да помогне за противодействие на ефектите от свързаната с възрастта загуба на паметта.

Това лакомство има противовъзпалителен ефект. Възпалението е част от естествения имунен отговор на организма срещу микроби и други вредни вещества. Хроничното възпаление обаче може да увреди клетките и тъканите и да увеличи риска от някои заболявания, включително диабет тип 2, артрит и някои видове рак. Тъмният шоколад съдържа съединения с противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото.

Въпреки че черният шоколад съдържа полезни антиоксиданти и минерали, той обикновено е с високо съдържание на захар и мазнини, което го прави висококалорична храна. Следователно прекомерната му консумация няма да е полезна за вашето здраве, отбелязва още изданието.

Лекар: Всички вярват в този мит за шоколада, но това не е така

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес