Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бананите влияят на метаболизма?

23 октомври 2024, 11:18 часа

Бананите са един от най-вкусните и достъпни през цялата година плодове. Но как консумацията им влияе на холестерола. Отговор на този въпрос дава д-р Елена Соломатина.

Влияние на бананите върху метаболизма

Експертът споделя, че този вкусен плод ще ви помогне да се отървете от опасните мазнини в коремната област. Тази мазнина отключва възпалителни процеси в организма, което увеличава риска от развитие на редица хронични заболявания.

Коментираният плод поддържа чревната флора, ускорява метаболизма благодарение на магнезий и калий, а също така дава енергия поради високото съдържание на фибри.

С какво НЕ трябва да ядете банани?

Освен това високото ниво на магнезий в бананите ви дава усещане за ситост за дълго време, което има положителен ефект върху процеса на отслабване.

"Но трябва да запомните, че единствено този плод няма да работи - трябва да се храните правилно и да спортувате. Бананите просто правят усилията ви за загуба на коремни мазнини малко по-ефективни", казва диетологът.

Други ползи от плода

Според диетолога бананите ще помогнат за укрепване на имунната ви система, за поддържане на здравето и дори за отслабване. Според проучване от 2020 г., публикувано в научното списание PNAS, тези плодове значително намаляват шансовете за сезонни настинки. Лекарят споделя, че учените обясняват това с факта, че един вид несмилаем протеин, така нареченият бананов лектин, се справя много ефективно с различни щамове на грипни вируси.

Според диетолога яденето на банани ще помогне за намаляване на риска от развитие на колоректален рак, тъй като този продукт съдържа голямо количество устойчиво нишесте, което намалява вероятността от развитие на рак, предпазва от негативни следоперативни последици и също така има благоприятен ефект върху бактерии в храносмилателния тракт. Според проучване от 2017 г., публикувано в списанието на Американското дружество по микробиология, mBio, устойчивото нишесте помага за стимулиране на липидния метаболизъм, нормализиране на храносмилателната система и премахване на излишните килограми.

В 100 гр банан се съдържат 1,7 гр диетични фибри, които са необходими за регулиране на храносмилателния процес, както и за разграждането на въглехидратите до прости захари. Този плод съдържа пектин, сложен вид фибри, който действа като естествен адсорбент: разтваря се във вода, свързва и премахва токсините от тялото.

Експертът допълва още, че бананите съдържат триптофан, предшественик на „хормона на щастието“ серотонин, който може да повдигне настроението на човек.

Кога бананите могат да бъдат вредни? 

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес