Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инсулинова резистентност: Води ли до диабет и как да я разпознаем

23 август 2024, 08:45 часа

Показател ли е инсулиновата резистентност, че човек скоро  ще развие диабет тип 2 и какви опасности крие това състояние. Отговор на този въпрос дава здравното издание The Health Site. 

На първо място, трябва да разберете, че инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките не възприемат хормона инсулин, който разгражда глюкозата.

Панкреасът възприема такава нечувствителност като недостатъчно ниво на произведен от него инсулин и започва да произвежда все повече от него, което може да провокира изтощаване на органа, което наистина застрашава развитието на диабет.

Ендокринолог: Това е най-добрият хляб при диабет 

Защо възниква инсулинова резистентност?

Често факторите за развитие на инсулинова нечувствителност се комбинират и имат разрушителен ефект върху тялото. Ендокринолозите идентифицират 8 специфични фактора за развитие на инсулинова резистентност:

  • излишък на калории в диетата и съответно наддаване на тегло поради мастна тъкан;
  • постоянно повишени нива на глюкоза в кръвта поради факта, че човек постоянно дъвче нещо;
  • натрупване на висцерална мазнина;
  • висок холестерол;
  • излишък на сол в храната;
  • липса на фибри поради небалансирана диета;
  • приемане на определени лекарства (глюкокортикоиди, антиандрогени, някои антидепресанти);
  • заседнал начин на живот.

Симптоми на инсулинова резистентност

Кръвното налягане на човек се повишава, нивото на урея в кръвта се повишава и се появява склонност към тромбоза.

Инсулиновата резистентност, разбира се, няма да се превърне в диабет за ден-два и не е задължително това да се случи след 10-15 години, но тя постоянно ще води до това. В същото време значително увеличава риска от инсулт или инфаркт

Профилактика на инсулинова резистентност

На първо място, трябва да намалите приема на калории и да нормализирате телесното си тегло. Също така трябва да избягвате пържените храни. Загряването на храна над 180 градуса създава съединения, които допринасят за развитието на диабет. По-добре е да варите, задушавате или печете храни.

Освен това трябва да избягвате храни с висок гликемичен индекс, като сладкиши, картофено пюре, мюсли, бял хляб и сладкиши. Спортуването и пълноценният сън също намаляват значително риска от диабет.

Лекар: Тези хора са с най-висок риск от диабет

Важно: Този материал е само за обща информация и не трябва да се използва като основа за диагноза или медицински заключения, както и да замести препоръката за балансирано хранене от специалист. Ако имате нужда от диагноза или медицински съвет, не забравяйте да се консултирате с лекар.

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес