Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имате бели налепи по езика? 7 болести, които ги причиняват

13 септември 2024, 08:30 часа

По каква причина се появяват белезникави налепи по езика и какви заболявания могат да показват?

Появата на бяло покритие на езика винаги има само една причина - жизнената активност на микроорганизмите на повърхността му. Тези бактерии присъстват дори на езика на човек, който стриктно поддържа устна хигиена. След хигиенни процедури обикновено изчезва, но ако се появи отново, това е признак на нарушение във функционирането на организма.

Вижте още: Тихи симптоми на омазнен черен дроб: Опасното състояние, което засяга и много деца

Най-честите причини за белезникаво покритие по езика:

Възпаленото гърло е вид възпалително инфекциозно заболяване, което най-често засяга деца и юноши. Те се причиняват от стрептококи, стафилококи и други бактерии и гъбички. Често започват с гнойна плака по езика и сливиците.

Гастрит - възпалително заболяване, при което тялото разрушава лигавицата на стомахa. Развива се в резултат на срив на имунната система, бяла плака е един от симптомите, с течение на времето плаката става жълта;

Булбит - независима диагноза е рядка, обикновено се счита за частна форма на възпаление на дванадесетопръстника. Възпалителният процес засяга началната част на червата, което причинява нарушения на храносмилателния тракт.

Дискинезия на жлъчните пътища - функциите на жлъчния мехур са нарушени, има повишена секреция на жлъчка или нейния застой.

Ентерит - възпалителни процеси на различни видове чревни лигавични стени, при които се нарушават процесите на асимилация и храносмилане. Ако се влоши, има атрофия на лигавичните стени. Има забележимо бяло покритие върху езика, с характерни следи от зъби по езика.

Пелвиоперитонитът е инфекциозно-възпалително увреждане на перитонеума, ограничено до тазовата област. Води до сериозни усложнения.

Кандидоза - при мъжете. Гъбични заболявания на главата на пениса. По езика и венците се образува белезникав налеп

Терапевтични мерки

Ако се появи плака, която не изчезва след хигиенни процедури или се появява отново през деня, трябва да се консултирате с лекар и да се подложите на задълбочен преглед, тъй като много заболявания са скрити и се проявяват в хронична форма.

Вижте още: Какво е "добър" холестерол? И какви са най-добрите стойности на HDL в кръвта?

Ако освен плака има и други неразположения в устната кухина, трябва да се потърси консултация със зъболекар. В този случай трябва да се лекува основната причина за образуването на плака. Ако заболяването не бъде открито, тогава е необходимо да следвате инструкциите за почистване на устната кухина по-внимателно. Освен това е необходимо да се преразгледа диетата. Плаката често се появява поради злоупотребата с мазна, преварена храна или изобилие от пикантни или сладки ястия.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес