Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Имаме подагра или нямаме - как да разберем отговора?

07 август 2024, 10:44 часа

Подаграта е възпалително заболяване, причинено от отлагането на кристали пикочна киселина в ставите при излишък на такава киселина в кръвта. Тя е придружена от симптоми като интензивна болка и подуване на ставите, особено в пръстите на ръцете и краката.

Д-р Франсишку Валенте разказва повече.

Прекомерната пикочна киселина, което явление се нарича хиперурикемия, не винаги причинява симптоми. Открива се чрез рутинни тестове; но при много високи нива в крайна сметка, така или иначе, неизбежно засяга ставите.

Пристъпите са твърде болезнени, но може да се облекчат чрез подходяща диета. Ревматологът може също да препоръча лекарства за блокиране на образуването на пикочна киселина или такива, които помагат на бъбреците да я елиминират чрез урината.

Кои са първите симптоми на подагра?

Симптоми на подагра

Основните симптоми на подагра са:

- силна болка в определени стави (една или повече);

- подуване на засегнатата става;

- зачервяване и повишена температура в ставата;

- треска;

- общо неразположение;

- умора.

Тези симптоми обикновено са по време на пристъп; болката се появява внезапно, обикновено през нощта, събуждайки човека от сън. Симптомите обаче могат да се развият и постепенно в продължение на няколко часа, като болката в ставите достига максимална интензивност в рамките на 24 часа. Подаграта засяга пръстите, глезените, коленете, китката или лактите.

Възможни причини

Излишъкът в кръвта на пикочна киселина провокира натрупването на кристали в ставите. Някои обстоятелства могат да повишат значително рисковете от подагра, като например следните:

- наследствени генетични фактори;

- засилено образуване на пикочна киселина;

- намаленото й елиминиране от бъбреците;

- храни с много пурини - морски дарове, риба, червено месо;

- прекаляване с алкохолни напитки;

- употреба на лекарства, като циклоспорин, диуретици, салицилати или пиразинамид;

- прекомерна консумация на безалкохолни напитки;

- хронично или изострено бъбречно заболяване.

Подаграта е по-честа при пълни хора, които водят заседнал начин на живот и имат занемарени хронични заболявания. Освен това, се наблюдава повече при мъже между 40 и 50-годишна възраст и жени след менопауза, обикновено над 60 години.

Ако имате подагра, избягвайте тези зеленчуци

Колко време трае пристъп на подаграта?

Подагрозният пристъп може да варира от 3 дни, когато се провежда препоръчаното от лекаря лечение; или до 14 дни в случай, че не бива лекуван.

Между пристъпите човекът обикновено няма симптоми и въпреки, че заболяването изглежда неактивно, пикочната киселина е възможно да бъде повишена и да има възпаление в ставите.

Как се провежда лечението?

Лечението на подагра трябва да се провежда под ръководството на ревматолог или ортопед и има за цел да облекчи симптомите на подагрозен пристъп и да намали пикочната киселина, за да предотврати усложненията.

Основните начини за лечение на подагра са два.

1. Използване на лекарства

Употребата на лекарства за облекчаване на силни пристъпи цели да намали възпалението и болката в ставите. Други средства за облекчаване на симптомите на подагра са колхицин или кортикостероиди, например преднизон.

В допълнение към антикризисните лекарства, лекарят може също да препоръча употребата на алопуринол или пробенецид, за да има контрол върху степента на пикочната киселина.

2. Диета при подагра

Диетата има за цел да намали или въобще да избегне и предотврати консумацията на храни, които повишават степента на пикочната киселина като, например, червено месо, риба, морски дарове. При това е желателно да се пият около 2 литра вода на ден, защото така се смъкват киселинните нива.

Внимание! Статията е само за информация. Предпазвайте се от самолекуване и се обръщайте към медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес