Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главоболие: 9 бързи трика за премахването му

28 май 2024, 14:15 часа
Реклама

Всеки от нас страда от главоболие понякога. А забързаният живот, който живеем и стресът допринасят за появата на болките в главата. Понякога те са резултат от медицински състояния, но често са просто резултат от стрес, дехидратация, натоварен и продължителен работен ден или просто прекаляване с взирането в екраните.

Лекарства или други средства

Разбира се има много лекарствени препарати, които се борят с главоболието, но съществуват и други по-щадящи за организма начини да се преборим с неприятните болки. Ето 9 от тях, които може да приложите.

Още: Зелени лечители: 10 растения, които могат да ви избавят от главоболие

Лечебен масаж

Масажите имат своето терапевтично действие. Понякога главоболието е резултат от напрежение в горната част на тялото поради мускулно напрежение, причинено от лоша стойка или прекалено физическо натоварване след  тренировка. Масажът може да намали хроничната болка, като облекчи мускулното напрежение, което причинява главоболие.

Снимка: iStock

Още: Повече от главоболие: Един ясен признак на хипертония, който се пренебрегва

Топли или студени компреси

Топлите и студените компреси също имат своето място в борбата с главоболието.

Студеният компрес може да бъде направен от торбичка с лед, обвита в плат, която да се постави върху челото или източника на болка.

Топлият компрес може да направите със специална грейка, която се пълни с топла вода или торбичка с черешови костилки или ориз, която се загрява предварително. Бъдете внимателни при използването на топлия компрес, за да се предпазите от изгаряне.

Още: Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Ароматерапия

Различните аромати също въздействат на главоболието. Някои миризми могат да предизвикат положителни и дори лечебни реакции в мозъка. Ароматите успокояват и намаляват случаите на главоболие. Най-използваните срещу главоболие са маслата от евкалипт и лавандула

Снимка: iStock

Още: Неочевидни причини за гадене и главоболие (безопасни начини за облекчение)

Акупунктура

Акупунктурата включва прилагане на фини, остри игли върху ключови области на тялото като средство за насърчаване на енергийния поток в организма. Смята се, че стимулира естествените болкоуспокояващи способности на тялото. Проучвания показват, че прилагането на акупунктура намалява честотата и тежестта на главоболието.

Дихателни упражнения

Главоболието, свързано с напрежение, понякога може да бъде облекчено с редовни дихателни упражнения, които помагат да концентрирате ума си и да отпуснете мускулите си. 

Още: Нови проучвания разкриват връзка между захарта и главоболието

За да направите упражнението най-добре намерете тихо място с удобно място за сядане. Това може да бъде във вашия дом, офис или друго място, където няма да бъдете разсейвани. След това направете бавни, ритмични вдишвания. Вдишайте въздуха за пет секунди, след това издишайте за пет секунди. 

Хидратация

Дехидратирането на организма може да допринесе за появата на главоболие. Добрата обикновена чаша с вода може да направи чудеса в борбата с болките в главата.

Има напитки, които могат да предизвикат главоболието. Пиенето на твърде много кафе може да доведе до главоболие. Алкохолът и особено червеното вино също могат да доведат до дехидратация, която предизвиква главоболие.

Още: Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Сън

Сънят е основен фактор за това да се чувстваме добре и липсата му може да доведете до сериозни здравословни проблеми, един от тях е главоболието. Честото недоспиване може да доведе до хронично главоболие.

Направете си стриктен график за сън, който да спазване. Лягайте и се събуждайте по едно и също време. Дори ако просто си легнете 15 минути по-рано или спите 15 минути по-късно, това може да е стъпка в правилната посока.

Още: 7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Снимка: iStock

Избягвайте консумирането на алкохол или кафе в часовете преди лягане. 

Изберете релаксираща дейност преди лягане. Изключете телевизора или компютъра и се поглезете с хубава книга или гореща вана. Може да звучи старомодно, но малко релаксация много помага!

Диета срещу главоболие

Известно е, че някои храни, макар и вкусни, допринасят за главоболието. Опитайте се да водите „дневник на главоболието“ с храните и напитките, които консумирате ежедневно или конкретно, когато изпитвате главоболие.

Възможните проблемни храни са:

  • Храни и напитки, съдържащи кофеин - шоколад, кафе, кола и чай.
  • Храни, съдържащи мононатриев глутамат. Той се използва като консервант и често се употребява в някои азиатски ястия. Среща се в спагетите за бързо приготвяне.
  • Храни, съдържащи нитрати. Някои месни изделия като кренвирш и колбаси могат да причинят главоболие.
  • Храни, съдържащи тирамин. Тираминът е съединение, произведено от разграждането на аминокиселина, наречена тирозин, и се намира в храни като пица и отлежали сирена.

Снимка: iStock

Билкови чайове

Топлината и комфортът на димяща чаша билков чай го правят отличен начин да се отпуснете през нощта. Същите тези успокояващи качества могат да имат болкоуспокояващ ефект. Тъй като билките могат да взаимодействат с медицински състояния и лекарства, важно е да се консултирате с лекар, преди да изберете своя чай. Най-подходящи за релаксация комбинации включват лайка, джинджифил и глухарче.

Още: Кой чай облекчава главоболието и кой само ще провокира появата му?

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес