Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гастроентеролог: Вредно ли е да се яде месо сутрин?

28 октомври 2024, 10:43 часа

Вредата от яденето на месо при първото хранене за деня е силно преувеличена, според гастроентеролога д-р Анастасия Тимощенко. Специалистът посъветва при желание да се яде постно месо със зеленчуци за закуска.

Може ли да се яде месо на закуска?

Според д-р Тимощенко проблеми могат да възникнат само при тези, които нямат апетит сутрин или имат навика да закусват като междинна закуска.

„Вредата от яденето на месо на първото хранене, тоест на закуска, е значително преувеличена. Преди това се смяташе, че месото, като доста тежка храна, не трябва да се яде на закуска. Протеиновата храна за закуска, напротив, дава по-дълго усещане за ситост от бързите въглехидрати, така че включването на протеин в сутрешното меню е силно препоръчително“, обяснява лекарят.

Защо каймата е по-полезна от месото - отговор от лекар

Гастроентерологът отбелязва, че комбинацията от месо с много зеленчуци намалява до минимум рисковете от рак на дебелото черво. Тя допълва, че тялото се нуждае от протеин при всяко хранене. Според нея месото е толкова важно, колкото млечните продукти и яйцата. Д-р Тимошченко добавя, че няма разлика в способността на тялото да смила месни продукти в зависимост от времето на деня.

Месото изпълнява следните функции в балансираното и диетичното хранене:

  • Изграждане на телесни тъкани. Именно протеинът е „градивният елемент“ за създаването на нови клетки, които изграждат нашите кости, мускули, съединителна тъкан, кръв и мозъчна материя.
  • Предотвратяване на анемия. Желязото се усвоява от месните продукти много по-ефективно и правилно, отколкото от други храни. И без такъв химичен елемент доставката на кислород с кръв до всички тъкани е невъзможна.
  • Хематопоеза. В допълнение към транспортирането на кислород, веществата, присъстващи в месото, участват в образуването на кръвни клетки, произведени в костния мозък. Те поддържат нормалния състав на кръвта.
  • Поддържане на метаболизма - участие във важни метаболитни процеси, в производството на ензими, отговорни за обработката на веществата, доставяни с храната.
  • Нормализиране на мозъчната дейност - подобряване на когнитивните функции: мислене, памет, внимание. Освен това месото намалява риска от развитие на нелечимата болест на Алцхаймер.
  • Подпомагане на нервната система – насърчаване на възстановяването и укрепването на нервните клетки, предпазва от негативните ефекти на стреса.
  • Укрепване на имунната система. Цинкът и селенът са отговорни за това, което помага на имунната система да устои на атаките на патогенни микроорганизми и да предпазва от инфекции.
  • Силни мускули. Без протеини и други вещества те отслабват, губят тегло, не могат да работят пълноценно и бързо се изтощават при физическа активност.
  • Плътност на костите. Без фосфор те стават порести и крехки. Това увеличава риска от фрактури и остеопороза, особено при жените.
  • Хармоничен растеж на детето. Без месо е вероятно забавяне на развитието: както умствено, така и физическо.
  • Стабилизиране на телесното тегло. Много видове месо се считат за диетични и имат ниско съдържание на калории, но в същото време бързо засищат добре глада за няколко часа. Това ви позволява да избегнете преяждането и да не превишавате дневния прием на калории.
  • Профилактика на ендокринни нарушения. Селенът е помощник в производството на хормони на щитовидната жлеза. Ако се доставя в достатъчни количества, той ефективно предотвратява появата на органни патологии - тумори, автоимунни заболявания.

Кое е най-здравословното и кое е най-вредното месо

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес