Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гастроентеролог: Най-полезната супа е тази

18 октомври 2024, 14:46 часа

Супата е ястие, което присъства в кухните на почти всички народи по света. Заема важно място в диетата поради своята хранителна стойност и разнообразие от вкусове. Гастроентерологът Екатерина Кашух споделя дали супите наистина трябва да се ядат редовно.

Най-полезната супа

„Супите помагат за поддържане на водния баланс, което има благоприятен ефект върху бъбречната функция, метаболизма и общото благосъстояние. Леките зеленчукови бульони насищат тялото с витамини и минерали, както и с фибри, което подобрява храносмилането и насърчава нормалната работа на червата“, отбелязва специалистът.

Топ 5 на най-полезните есенни супи 

Според експерта месните и рибните супи съдържат лесноусвоим протеин. Те също така служат като допълнителен източник на аминокиселини, необходими за поддържане на мускулна маса, възстановяване на тъканите и укрепване на имунната система. В същото време супите често съдържат по-малко калории в сравнение с други ястия, така че са подходящи за тези, които следят теглото си и се опитват да намалят приема на калории.

В допълнение, те са лесни за адаптиране към индивидуалните нужди, отбелязва д-р Кашух. Вегетарианците могат да приготвят ястия от бобови растения и гъби, като същевременно получават протеини и фибри, а хората с ограничения върху консумацията на мазнини могат да използват лек зеленчуков или пилешки бульон.

Въпреки всички предимства обаче супите могат да имат и редица недостатъци, подчерта докторът. Това до голяма степен се дължи на някои съставки, които могат да ги направят по-малко здрави и понякога дори вредни. Един от най-честите проблеми е излишната сол. 

„Прекомерните количества сол в диетата могат да доведат до излишък на натрий в тялото, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане и нарушен водно-солев баланс. Това е особено опасно за хора, страдащи от хипертония и сърдечни заболявания. Повишеният прием на сол също може да допринесе за задържане на течности, което води до подуване и повишен стрес върху бъбреците. Супите, приготвени с тлъсто месо, съдържат много вредни наситени мазнини и повишават нивата на холестерола в кръвта, което допринася за развитието на атеросклероза и други заболявания на сърцето и кръвоносните съдове“, казва гастроентерологът.

Тя подчертава, че трябва да се обърне специално внимание на крем супите и супите-пюрета, които често съдържат много сметана, масло и други висококалорични добавки.

„Тези супи, макар и нежни по текстура и богати на вкус, могат да бъдат твърде тежки за храносмилателната система и да допринесат за увеличаване на теглото. Хората, които са склонни към затлъстяване или имат стомашно-чревни проблеми, трябва да ги използват с повишено внимание“, каза Кашух.

Лекарят също така обърна внимание на факта, че мастните концентрирани месни бульони, например в борш не се препоръчват за хора с панкреатит, стомашна язва, холецистит, ентероколит.

„Консумирането на концентриран бульон стимулира производството на стомашен сок, жлъчка и храносмилателни ензими и следователно увеличава риска от обостряне на стомашно-чревни заболявания“, добави гастроентерологът.

"За максимална полза зеленчуците в супите трябва да бъдат подложени на минимална термична обработка, а месните бульони трябва да се приготвят с постно месо. Най-полезната супа се приготвя от месни бульони с постно месо и зеленчуци, които са подложени на минимална топлинна обработка", заключава д-р Кашух.

Може ли супата да се претопля 2 пъти?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес