Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кога ниското кръвно става наистина опасно!

04 май 2023, 15:33 часа

При някои хората ниското кръвно налягане е нормално и не излага здравето им на риск. Но ако налягането внезапно спадне или пък спадането е съпроводено със симптоми като припадък, силна умора, замаяност, е възможно това да бъде знак за по-сериозни проблеми, като инфекция, дехидратация или сърдечни усложнения.

Ето какво обяснява д-р Ана Луиза Лима. 

Кръвното налягане се смята за ниско, когато е под 90 x 60 mmHg. В случай, че при това се придружава от характерните симптоми, трябва да се консултирате с кардиолог.

Главните причини за ниско кръвно са следните.

1. Дехидратация

Дехидратацията смъква кръвното и предизвиква симптоми като слабост, умора, чувство на припадък. Ако при това те са в тежка форма, трябва да отидете в болница, защото е възможно да има необходимост от венозно вкарване на серум.

Кръвно налягане според възрастта – научете нормите

2. Дефицит на фолиева киселина (витамин В9) и на витамин В12

Това са твърде важни витамини, за се формират червени кръвни клетки. При тяхната липса в организма се причинява анемия. Главните симптоми на анемията са бледност, слабост, скованост в ръцете и краката, изтръпване, също така при допир - загуба на чувствителност. В случай на дефицит на фолиева киселина и на В12, човек трябва да пие тези витамини и да увеличи консумацията на продукти като телешки черен дроб или сьомга.

3. Въздействие на лекарства

Определени видове лекарства при дълготрайна употреба са в състояние да провокират значителен спад в кръвното налягане. Такива са медикаментите за сърдечни заболявания и против високо кръвно, диуретици, средства против еректилна дисфункция, антидепресанти.

4. Хормонални промени

При изменения в производството на хормони, примерно от надбъбречната или щитовидната жлеза, може да се получи разширяване на кръвоносните съдове - това в крайна сметка провокира рязко спадане на кръвното. Консултирайте се с ендокринолог, за да се назначат изследвания, които да помогнат за идентифициране на хормоналната промяна и да започнете оптималното лечение.

Високо кръвно и домашна медицина - 10+ спешни хитрости

5. Сърдечни проблеми

Измененията във функциите на сърцето могат също да предизвикат смъкване на кръвното налягане, като провокират намаляване на обема кръв, циркулираща в организма. Най-честите проблеми са аритмия, сърдечна недостатъчност, промени в сърдечните клапи.

В такива ситуации, освен спад на кръвното, може да изникнат и други признаци от рода на прекомерна умора, дискомфорт в гърдите, чувство на недостиг на въздух, студена пот. Нужно е консултиране с кардиолог за установяване на правилната диагноза и започване на необходимото лечение.

6. Тежка инфекция

Такива случаи са по-редки, обаче ниското кръвно може да е резултат и от сериозна инфекция в организма, позната под термините „септичен шок“ или просто „сепсис“. Причината е разпространението на бактерии в организма, които освобождават токсини, засягащи кръвоносните съдове. Ако почувствате внезапен спад в кръвното налягане, съпроводен със слабост, припадък, замаяност, трябва бързо да отидете в болница, за да ви бъдат приложени венозно антибиотици.

7. Бременност

Нормално е при бременни жени налягането да спада през този период, най-вече в първите 24 седмици – и да се връща към нормалните си стойности след раждането. Това е предизвикано от обстоятелството, че кръвоносните съдове биват разширени чрез увеличение на кръвния поток, който е необходим за пренасяне на кислорода и хранителните вещества към плода.

В зависимост от причината за ниското кръвно или пък, ако то води до някакви усложнения, акушер-гинекологът може да препоръча започване на фармакологично лечение, например с витаминни или минерални добавки.

Внимание! Статията предоставя само информация, а не медицински указания. Винаги се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес