Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Една чаша от този сок помага за понижаване на кръвното налягане

23 август 2024, 06:00 часа

Хипертонията, тоест високото кръвно налягане, е потенциално опасно състояние. Ако човек има високо кръвно налягане, това означава, че сърцето му трябва да работи по-усилено от обикновено, за да изпомпва кръв. С времето това създава допълнителен натиск върху сърцето, кръвоносните съдове и други органи. Освен това, ако не се лекува, може да има сериозни последици, като инсулти и инфаркти. Известно е, че диетата е основен фактор, допринасящ за хипертонията, а храните с високо съдържание на сол са един от основните виновници.

Вижте още: Бербатов не пропуска ден без него: Плод номер 1 за предпазване от сърдечно-съдови заболявания, инсулт и холестерол

Това е така, защото солта помага на тялото да задържа вода, повишавайки кръвното налягане. Но това, което ядем и пием, може да има обратен ефект.

Но според проучване от 2015 г. напитка от кореноплодни зеленчуци може да понижи високото кръвно налягане, ако се консумира ежедневно. Екип от Лондонския университет Queen Mary установи, че пиенето на сок от цвекло всеки ден има значителен ефект върху кръвното налягане. Те открили, че чаша сок от цвекло от 250 милилитра води до средно понижаване на кръвното налягане с около 8/4 mmHg.

Много участници в проучването видяха нивата на кръвното им налягане да се върнат в безопасен диапазон.

Изследователите казаха, че това е важно, тъй като се смята, че всяко повишаване на кръвното налягане с 2 mmHg увеличава вероятността от смърт от сърдечно заболяване със седем процента и инсулт с 10 процента.

Ползите от цвеклото за понижаване на кръвното налягане са свързани с високите нива на хранителни нитрати, открити в това растение.

Изследователят и водещ автор на изследването, професор Амрита Ахлувалия, обясни:

„Заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове, които могат да причинят инфаркт и инсулт, остават водещата причина за смърт в света. Въпреки това, за разлика от някои други сериозни заболявания, ние имаме късмет да можем да направим определени промени в начина на живот, които драстично подобряват здравето на нашето сърце и кръвоносни съдове. Това изследване показа, че ежедневният прием на неорганични нитрати може да бъде толкова ефективен, колкото медицинските интервенции за понижаване на кръвното налягане, и най-доброто, което можем да намерим, е в цвекло и други листни зеленчуци."

Вижте още: Висок холестерола: Това е най-добрият начин да почистите кръвоносните си съдове

Мета-анализ, публикуван през 2022 г., прегледа седем съществуващи проучвания и заключи, че нитратите, открити в сока от цвекло, намаляват систолното кръвно налягане. Заключението е, че ежедневната консумация на сок в продължение на 60 дни дава най-добри резултати.

Ако се притеснявате за кръвното си налягане, трябва да говорите с личния си лекар.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес