Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Изпражненията показват дали имате здравословен проблем

18 юни 2023, 12:00 часа

Макар и да не е най-приятната тема за разговор, вашите изпражнения могат да разкрият много за цялостното ви здраве. Външният вид, цветът, консистенцията и дори миризмата на изпражненията ви могат да дадат ценна информация за вашето благосъстояние. Обръщането на внимание на движенията на червата и разбирането на това, което те могат да ви кажат, може да помогне за ранното идентифициране на потенциални здравословни проблеми.

Едно от първите неща, които трябва да се наблюдават, е цветът на изпражненията ви. Здравословните изпражнения обикновено варират от светло до тъмнокафяво в зависимост от начина ви на хранене и нивото на хидратация. Ако обаче забележите значителни промени в цвета, това може да означава скрит проблем. Например черните, катранени изпражнения могат да означават кървене в горната част на храносмилателния тракт, докато бледите или глинести изпражнения могат да са признак за проблеми с черния дроб или жлъчния мехур.

Последователността е друг важен фактор. В идеалния случай изпражненията трябва да са меки, оформени и лесни за изхождане. Ако често се появяват рехави, воднисти изпражнения, това може да е признак на инфекция, непоносимост към храна или стомашно-чревно разстройство като синдрома на раздразнените черва (IBS). От друга страна, твърдите, груби изпражнения могат да показват запек или недостатъчен прием на фибри.

Лекар: Това са първите симптоми на болния черен дроб, реагирайте веднага

Наличието на кръв в изпражненията никога не трябва да се пренебрегва. Яркочервената кръв може да подсказва за кървене в долната част на храносмилателния тракт, например хемороиди или анални фисури. Ако обаче кръвта изглежда тъмна или катранена, това може да е по-сериозен проблем и трябва да се обърне внимание незабавно.

Неприятните миризми също заслужават внимание. Въпреки че е нормално изпражненията да имат миризма, прекомерно миризливите изпражнения могат да означават инфекция или проблем с храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Освен това промените в честотата на изхожданията могат да са показателни за здравословен проблем. Чревните навици на всеки човек са различни, но ако забележите значителна промяна в редовния си режим, като например постоянна диария или запек, си струва да проучите допълнително.

Някои състояния могат да проявят специфични характеристики в изпражненията ви. Например мазният вид може да е признак на малабсорбция, която обикновено се свързва със състояния като целиакия или панкреатит. Неусвоените частици храна в изпражненията могат да показват неадекватно храносмилане или усвояване.

Усетите ли това в областта на корема - имате сериозен проблем с червата

Важно е да запомните, че макар изпражненията ви да предоставят ценни сведения за вашето здраве, те не са окончателна диагноза. Ако забележите някакви необичайни промени в движението на червата си, най-добре се консултирайте с медицински специалист. Той може да оцени симптомите ви, да проведе изследвания, ако е необходимо, и да постави правилна диагноза.

Да обръщате внимание на качеството на изпражненията си е прост, но ефективен начин да следите здравето си. Промените в цвета, консистенцията, миризмата или честотата могат да показват скрити здравословни проблеми, които изискват внимание. Като следите движението на червата си и при необходимост търсите лекарски съвет, можете да откриете потенциални проблеми на ранен етап и да предприемете проактивни стъпки за поддържане на доброто си състояние.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес