Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказано: Какво да ядете, за да намалите риска от деменция

14 август 2024, 14:30 часа

Учените са открили какви храни трябва да присъстват в диетата, за да се избегнат проблеми с мозъчната функция и развитието на деменция в напреднала възраст. Изследователи от Каролинския институт са провели изследване по тази тема, съобщава изданието JAMA Network Open. Учените са стигнали до извода, че диетата може да намали риска от възпаление, а с него и развитието на деменция. За целта е необходимо в диетата да се включат повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни. Изследването е проведено в продължение на 12 години.

Храната, която намалява риска от деменция

Установено е, че доброволците, които следват противовъзпалителна диета, имат 21% по-нисък риск от развитие на деменция. Максимален ефект от диетата се наблюдава при пациенти със сърдечни заболявания, съдови заболявания и диабет. В тази група вероятността от развитие на деменция намалява с 31%. MRI сканиране на мозъците на противовъзпалителни диети също разкрива по-голям обем на сивото вещество. Учените стигат до извода, че растителните храни могат да противодействат на хроничните възпаления и да забавят увреждането на мозъка.

Лекар: Това са най-добрите начини за предпазване от деменция

От своя страна руският лекар и диетолог Елена Соломатина споделя, че за да предотвратите деменция, трябва да ядете храни, съдържащи антиоксиданти, омега-3 и витамин В12.

Сенилната деменция според специалиста е разрушаване на нервната тъкан. Развива се на фона на сърдечно-съдови заболявания, затова е необходимо мозъкът и сърдечно-съдовата система да укрепнат, обяснява Соломатина.

„Холинът и лецитинът са предшественици на ацетилхолина, невротрансмитер, който осигурява предаването на нервните импулси между мозъчните клетки. Има много холин в яйчен жълтък, броколи, карфиол и овесени ядки“, казва лекарят.

Д-р Соломатина съветва да се избягва консумацията на консерванти, бързо хранене, както и пържени, сладки и солени храни, като същевременно се набляга на храни, които съдържат антиоксиданти. Има много антиоксиданти в зеленчуците, плодовете и горските плодове, особено ярко оцветените. Най-мощен ефект имат ярките пигменти. Черните и сините пигменти в храната действат добре на мозъка.

Също така, според експерта, е необходимо да се ядат храни, които разреждат кръвта. Специалистът съветва да се пие доматен сок и шипки – съдържат много витамин С.

Полиненаситените мастни киселини, които се намират в мазната дива риба, също ще бъдат полезни. Омега-3, според специалиста, е необходима за изграждането на невроните. Витамин B12 също ще помогне за поддържане здравето на мозъка. Според експерта той се съдържа само в продуктите от животински произход.

Лекар: Това са първите признаци на предстояща деменция

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес