Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: Това е най-големият мит за плодовете, в който всички вярват

19 октомври 2024, 12:31 часа

Много хора се страхуват да ядат плодове вечер от страх да не напълнеят. Защо не трябва да се отказвате от плодовете следобед, казва треньорът и диетолог д-р Виктор Мандзиак.

Можете ли да ядете плодове вечер и да не напълнявате?

"Хората вярват, че плодовете имат много захар, но това не е съвсем вярно. Всъщност повечето плодове изобщо нямат много захар – около 10%. И тази захар е вътре в клетките, заобиколена от фибри, което прави плодовете засищащи, предпазвайки от преяждане. Второто нещо, което трябва да знаете е, че захарта от плодовете не се превръща в мазнини", казва специалистът.

Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете плодове и зеленчуци? 

Д-р Виктор Мандзиак отбелязв, че в тялото има механизъм за превръщане на въглехидратите в мазнини. Но то винаги се опитва да съхранява въглехидрати в черния дроб и мускулите и да ги изгаря и само в краен случай, когато клетките с въглехидрати са пълни и тъканите нямат време да изгорят захарта, идваща от чревния тракт, превръща въглехидратите в мазнини.

"Но ако не ядете "тонове захар" през деня, въглехидратите от плодовете няма да се превърнат в мазнини, дори ако ги ядете вечерта. Третият мит е, че през нощта излишните калории не се изгарят, а се отлагат в областта на талията", казва специалистът и допълва, че приблизително 75% от калориите, които човек изгаря в състояние на физическа почивка.

"Сънят също е състояние на физическа почивка, по време на което калориите се изгарят активно. А мозъкът и еритроцитите, които се хранят с глюкоза, активно ще изгорят захарта, консумирана под формата на плодове вечерта", добави специалистът.

"Така можем да обобщим, че плодът вечер може, положителен е за фигурата, полезен е за организма и е много вкусен", казва още диетологът. 

Той споделя и защо плодовете са полезни за тялото:

  • съдържат калий, желязо и магнезий;
  • плодовете, богати на калий (банан, пъпеш, портокал), нормализират работата на сърдечно-съдовата система, използват се за профилактика на атеросклероза и хипертония, предотвратяват образуването на кръвни съсиреци;
  • зелените сортове ябълки помагат за пречистване на черния дроб от токсини, лаймът и лимонът имат регенериращ ефект върху клетките на тялото;
  • наровете са полезни при нисък хемоглобин, подобряват работата на сърдечно-съдовата система и предотвратяват появата на холестеролни плаки;

"За да извлечете максимална полза от консумацията на плодове, е важно да знаете какви хранителни вещества съдържат и как правилно да структурирате диетата си. Необходимо е да се прави разлика между диетата при балансирано хранене и по време на загуба на тегло", допълва още експертът.

Защо киселото мляко НЕ трябва да се яде с плодове?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес