Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолог обясни кога бенката може да стане опасна

13 август 2023, 17:00 часа
Реклама

Когато една бенка стане опасна, тя напомня за важността на редовните проверки на кожата и бдителността по отношение на здравето ни. Бенките са често срещано явление, обикновено безвредни струпвания на пигментирани кожни клетки, които варират по форма, размер и цвят. Някои промени във външния вид, структурата или поведението им обаче могат да сигнализират за потенциална опасност.

Правилото ABCDE осигурява полезна рамка за определяне на това кога една бенка може да се превърне от доброкачествена в злокачествена. "А" означава асиметрия, при която едната половина на бенката не съответства на другата. "Б" означава неправилни граници, при които краищата са накъсани, назъбени или размити. "В" означава промени в цвета, тъй като по принцип бенките трябва да имат равномерен цвят навсякъде. "D" означава диаметър, по-голям от 6 милиметра, въпреки че меланомите могат да бъдат по-малки. И накрая, "Д" се отнася до развитието, като подчертава всички промени в размера, формата, цвета, височината или други белези.

Как да разпознаем реално опасните бенки за нас?

Когато една бенка проявява тези признаци, тя може да премине в опасно състояние, което показва възможно развитие на меланом - вид рак на кожата, който може бързо да се разпространи в други части на тялото, ако не се лекува. Навременното откриване е от решаващо значение, тъй като ранната намеса значително увеличава шансовете за успешно лечение и положителна прогноза.

Не всички опасни молове обаче отговарят на правилото ABCDE. Някои от тях могат да останат малки и на пръв поглед безобидни, но въпреки това да са ракови. Ето защо редовните самопрегледи и професионалните проверки на кожата са от съществено значение. Дерматолозите притежават експертния опит, за да забележат фините промени, които могат да останат незабелязани от нетренирано око. Те могат да използват инструменти като дермоскопия - неинвазивна техника, която увеличава повърхността на бенката, за да разкрие особености, които могат да помогнат за определяне на нейното естество.

Защо се появяват бенки - какво трябва да знаем?

Разбирането на рисковите фактори също е от решаващо значение. Хората със светла кожа, тези, които в миналото са се излагали прекомерно на слънце, и тези с фамилна обремененост от меланом са по-податливи. Но ракът на кожата може да засегне всеки, независимо от типа кожа или генетиката.

В заключение, когато една бенка стане опасна, тя служи като червен флаг, който ни подтиква да се отнасяме сериозно към здравето си. Редовните самопрегледи, осведомеността за правилото ABCDE и навременните консултации с дерматолози са наши съюзници в идентифицирането на потенциалните рискове. Грижата за кожата, предпазването ѝ от прекомерно излагане на слънце и търсенето на лекарски съвет, когато е необходимо, са жизненоважни стъпки за осигуряване на доброто ни здраве и предпазване от опасностите, които развиващите се бенки могат да представляват.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес