Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дефицит на витамин С - това са най-честите симптоми

28 септември 2024, 18:52 часа

Витамин С играе важна роля в поддържането на вашето здраве. Много хора могат да развият дефицит на витамин С, тъй като той не може да се синтезира в нашето тяло. Ето защо трябва да включвате ежедневно източници на вит. С в диетата си. Ако подозирате недостиг на витамин С, ето няколко признака, за които трябва да внимавате. Times of India пише за това.

Често боледувате

Ако често страдате от респираторни инфекции и вируси, може да се наложи да увеличите приема на витамин С. Вит. С е антиоксидант, който предпазва клетките от оксидативен стрес и помага на имунната система да се бори с инфекциите. Той също така насърчава заздравяването на рани и образуването на здравословни количества колаген. 

Раните ви заздравяват бавно

Ако имате проблеми със заздравяването на порязвания или други рани, трябва да увеличите приема на вит. С. Според проучвания повече от половината пациенти, които са получили високи дози витамин С след операция, са се възстановили по-бързо от тези, които не са приемали добавката. Вит. С поддържа здравословни нива на колаген, протеин, който поддържа кожата гладка и еластична. Без достатъчно вит. С тялото не произвежда достатъчно нов колаген с напредване на възрастта, поради което много възрастни хора развиват бръчки по бузите и ръцете си. Затова, ако искате да имате млада кожа, консумирайте достатъчно плодове като киви и портокали.

Лекар: В тази подправка има повече витамин С от лимоните

Умора

Умората е един от признаците, че може да имате нужда от повече витамин С. Постоянната, постоянна умора може да се дължи на ниски нива на витамин С в тялото. Има обаче много причини за умората. Ако се чувствате уморени, посетете Вашия лекар за преглед и кръвни изследвания, за да установите причината.

Кожни проблеми

Ако не приемате достатъчно вит. С, може да забележите някои промени в кожата си. Ниските нива на витамин С често причиняват зачервяване или обезцветяване на участъци от кожата. Синините също са често срещани, особено от вътрешната страна на лактите, където обикновено не се появяват. Освен това има сухота и пукнатини в ъглите на устата.

Тялото ви лесно се наранява

Ако сте получавали повече синини от обикновено, това може да се дължи на липса на витамин С. Витаминът помага за съсирването на кръвта и поддържа тъканите на тялото здрави. Ако няма достатъчно от него в тялото, това може да доведе до образуване на синини.

Ниският брой на тромбоцитите е друга причина за синини, така че се изследвайте и си направете кръвен тест, преди да прибързате със заключението, че имате дефицит на витамин С.

Венците ви кървят

Витамин С е ефективен антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на заболявания на венците. Едно проучване установи, че пациентите с ниски нива на витамин С са 1,16 пъти по-склонни да имат кървене на венците. Кървенето на венците може също да показва скорбут, състояние на дефицит на витамин С. Ако имате кървящи венци, яжте повече храни, богати на витамин С, и се консултирайте с вашия зъболекар, за да изключите заболяване на венците.

Болки в ставите

Болките в ставите са един от най-често срещаните симптоми на дефицит на витамин С. Защо липсата на витамин С може да причини болки в ставите? Витамин С насърчава образуването на полезен колаген, който укрепва ставите. Ако имате дефицит, вашите стави могат да страдат. Симптомите включват болка при движение, скованост, подуване и синини около ставите и болка в мускулите или сухожилията близо до ставите. Ако имате тези симптоми, важно е да посетите Вашия лекар за преглед и точна диагноза. Уверете се, че получавате достатъчно витамин С от диетата си, за да поддържате ставите си здрави, съветва още изданието.

Лекар: Едва ли предполагате, че точно този зеленчук съдържа 30% витамин С

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес