Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цветът в устата ви може да бъде ключов индикатор за сериозни здравословни проблеми

13 август 2024, 17:51 часа

Макар и да звучи странно, медицинските експерти съветват редовни орални прегледи, за да се забележат необичайни промени в устната кухина. А именно цветът в устата може да бъде ключов за идентифициране на цялостното здраве.

Вижте още: Революционно откритие: Учените разработиха "умен" инсулин, който действа само когато е необходимо

Според Елеша Локет от Healthline, експерт по хранене и здраве, повечето причини за обезцветяване на небцето обикновено са доброкачествени, но трябва да сте особено внимателни, ако небцето ви е жълто.

"Повечето причини за жълтото небце не са сериозни. Въпреки това, няколко причини изискват медицинска помощ, като жълтеница, някои инфекции и рак на устната кухина", казва Локет.

Ако цветовете в устната кухина ви объркват по някакъв начин и не сте сигурни дали всичко е наред, препоръчително е да посетите лекар. Обърнете внимание, когато жълтият нюанс се срещне с бели или сиви зони, тъй като това може да сигнализира за състояние на левкоплакия, причинено от дразнене, което значително увеличава риска от рак на устната кухина.

От друга страна, жълтата повърхност може просто да подчертае неправилни навици за четкане или пристрастяване към никотина.

Също така, възпалено гърло, придружено от жълт цвят в устата, може да показва бактериални проблеми, като общи заболявания като стрептокок и фарингит често се изчистват с антибиотици.

Можете да подобрите оралната си хигиена чрез: четкане, почистване с конец и редовно посещение на зъболекар, избягване на тютюневи изделия и избягване на води за уста с окислители“, каза Локет.

Ръководството за грижи в Обединеното кралство Лорънс Кънингам каза, че някои признаци наистина могат да показват основни здравословни проблеми.

Вижте още: Няма да повярвате какво се случва със сърцето ви, когато носите високи токчета

„Например, много червен език понякога може да означава треска или възпалително състояние, докато език с плътно бяло покритие може да показва гъбична инфекция. Освен това гладкият, лъскав език може да е признак за дефицит на хранителни вещества, особено на витамин B12 или желязо", каза той.

Той обясни, че малки рани и язви по езика също са предупредителни признаци за сериозни симптоми като рак на устата.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес