Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цинк: За какво е полезен и как да си го набавим

23 август 2024, 08:15 часа

Цинкът е важен микроелемент, който участва в много процеси. По-специално, подпомага функционирането на имунната система, деленето на клетките, подпомага мозъчната функция и ускорява заздравяването на рани. Дефицитът на този минерал може да има много негативни последици за здравето. Тялото на възрастен съдържа приблизително 1,5 - 3 грама цинк - достатъчно, за да се направи малка цинкова монета, съобщава изданието The Health Site.

Защо се нуждаем от цинк?

Цинкът е микроелемент, който е част от различни протеини, той:

  • ускорява процесите на зарастване на рани;
  • помага на имунната система да се бори с инфекциите;
  • участва в производството на колаген;
  • регулира растежа и деленето на клетките;
  • участва в предаването на нервните импулси, влияе върху процесите на учене и паметта;
  • повишава чувствителността на клетките към инсулин.

Кога се пие цинк - сутрин или вечер?

Изследванията показват, че ниските нива на цинк в диетата са свързани с повишен риск от рак на белия дроб, панкреаса, гърдата и черния дроб, съобщава изданието. Дефицитът на цинк може също да бъде свързан с развитието на атеросклероза, шизофрения, депресия, болест на Алцхаймер, множествена склероза и други заболявания.

В кои храни има най-много цинк?

Стридите са шампиони по съдържание на цинк – една голяма стрида съдържа приблизително 30 милиграма цинк, което е 2 до 4 пъти повече от дневната нужда от този микроелемент за възрастен човек. Можете да получите достатъчно цинк от по-обикновени храни, като червено месо, риба, ядки и сирене.

При балансирана диета и липса на проблеми с усвояването на този микроелемент в червата, дефицитът е много малко вероятен. В допълнение, тялото е в състояние частично да регулира количеството цинк, идващ от храната. Ако цинкът стане недостатъчен, абсорбцията на цинк се увеличава и обратно.

Дефицитът на този минерал е най-често срещан в Азия и Африка. Това заболяване рядко се диагностицира в развитите страни и се наблюдава главно при по-възрастни хора с множество съпътстващи заболявания, особено автоимунни или възпалителни.

Въпреки това, трябва да приемате добавки с цинк само както е предписано от Вашия лекар. Не се самолекувайте и не прибягвайте до хранителни добавки без нужда. 

Помага ли цинкът при алергии?

Важно: Този материал е само за обща информация и не трябва да се използва като основа за диагноза или медицински заключения, както и като заместител на балансираното хранене. Преди прием на добавки или промяна в диетата се консултирайте със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес