Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чревните бактерии и безсъние: Какво да ядете, за да спите по-добре

15 октомври 2024, 07:35 часа

Нови изследвания показват пряка връзка между чревната микрофлора и качеството на съня. Правилната вечеря ще помогне за повлияване на чревните бактерии.

Хроничната липса на сън убива сърцето и мозъка. Рискът от инсулти се увеличава значително, шансовете за диабет, деменция и преждевременна смърт се увеличават, психиката страда и се появява депресия. Като цяло добрият сън е важен и трябва да се обърне внимание на безсънието.

И тук едно скорошно проучване, публикувано в списанието, е съсредоточено към хранителните вещества. Учени от Shenzhen Institute of Advanced Technology изследвали как чревната микрофлора може да повлияе на качеството на съня.

Още: Натиснете тези 2 точки на дланта си и ще заспите за секунди

Известно е, че хиляди видове микроорганизми, живеещи в стомашно-чревния тракт, не само подпомагат храносмилането, но и влияят на имунитета и мозъчната функция. В допълнение, чревната микробиота влияе върху поведението и емоциите, реакциите на стрес и циклите на съня.

Някои чревни бактерии произвеждат серотонин и гама-аминомаслена киселина, които могат пряко или косвено да повлияят на съня и настроението.

Изследванията показват, че колкото по-малко е разнообразието на чревната ви флора, толкова по-лош е вашият сън. В допълнение, някои чревни микроорганизми като фекални бактерии и бифидобактерии са свързани с по-добро качество на съня.

Учените обаче не се ограничават до изследването на микроорганизмите. Те се фокусираха върху това как бактериите влияят на безсънието чрез своите метаболити - вещества, които микроорганизмите произвеждат след ферментация.

Още: Лекар: Тези храни борят безсънието

Изследването е проведено с помощта на менделска рандомизация (метод, който оценява причинно-следствените връзки между генетичните променливи), а данните за изследването са взети от база данни с геномни изследвания.

Резултатите показват, че определени въглехидрати, включително нишесте, както и аминокиселини и нуклеотиди (органични молекули, съставени от нуклеозид и фосфат), които някои бактерии обработват, са свързани с излишък от бактерии и безсъние.

Сред бактериите, които ни пречат да спим, учените идентифицират E. coli и клостридиите.

Като повишават нощните нива на кръвната захар, те могат да повлияят негативно на съня, твърдят авторите. В същото време нарушеният метаболизъм на глюкозата засяга доставката на енергия към мозъчната кора и хипоталамуса, които са от решаващо значение за поддържането на цикъла сън-бодърстване.

Още: Забравете за безсънието: 8 ефикасни метода за заспиване

От другата страна, бифидобактериите и лактобацилите произвеждат млечна киселина и други полезни метаболитни продукти, регулирайки функцията на нервната система и насърчавайки съня.

Как да повлияем на чревната си микрофлора, за да спим по-добре

За качествен сън китайски учени съветват да се намали консумацията на въглехидрати и нишесте преди сън.

Затова изключете от вечерната си диета:

  • сладкиши и други хлебни изделия;
  • картофи;
  • тестени изделия от първокласно брашно;
  • бобови растения;
  • ориз и други зърнени храни;

Вместо това, изследователите препоръчват да се ядат ферментирали храни за вечеря, съдържащи пробиотици, произвеждащи киселина. За подобряване на съня ще помогне:

  • кисело мляко;
  • извара;
  • сирена;
  • ферментирали млечни напитки - кефир, кисело мляко, ацидофилус, кумис;

Още: 6 грешки, които пречат на съня

Добавянето на такива храни ще помогне за регулиране на баланса на чревната микробиота, ще оптимизира активността на свързаните метаболитни пътища и ще намали безсънието.

Източник: "Д-р Питер"

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес