Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Честата консумация на алкохол увеличава риска от подагра

27 септември 2024, 07:35 часа

Подаграта е форма на възпалителен артрит, който се характеризира с внезапна, силна болка, зачервяване и чувствителност на ставите, често в основата на големия пръст на крака. Това състояние се причинява от натрупването на уратни кристали в ставите, което води до възпаление и силна болка. Основен фактор, допринасящ за развитието и изострянето на подаграта, са повишените нива на пикочна киселина в кръвта - състояние, известно като хиперурикемия. Един от основните фактори на начина на живот, който е силно свързан с повишените нива на пикочна киселина и съответно с по-висок риск от подагра, е честата консумация на алкохол.

Алкохолът влияе върху нивата на пикочната киселина по множество начини. На първо място, при метаболизма на алкохола в черния дроб се образува млечна киселина, която се конкурира с пикочната киселина за отделяне в бъбреците. Тази конкуренция води до намалено изчистване на пикочната киселина от кръвта, което води до нейното натрупване. Второ, някои видове алкохол, особено бирата и спиртните напитки, съдържат големи количества пурини. Пурините са съединения, съдържащи се в някои храни и напитки, които при разграждането им от организма произвеждат пикочна киселина като страничен продукт. Консумацията на напитки с високо съдържание на пурини допълнително повишава нивата на пикочната киселина, като увеличава риска от образуване на кристали и последващи пристъпи на подагра.

Изследванията постоянно показват силна връзка между консумацията на алкохол и повишения риск от развитие на подагра. Проучванията показват, че лицата, които често консумират алкохол, са по-склонни да развият подагра, отколкото тези, които пият от време на време или се въздържат напълно. Едно забележително проучване, публикувано в „The Lancet“, установява, че при мъжете, които консумират две или повече алкохолни напитки на ден, рискът от развитие на подагра е значително по-висок в сравнение с тези, които не пият алкохол. Рискът е особено изразен при пиещите бира, като за една дневна порция рискът се увеличава 1,5 пъти.

Още: Кои плодове е "забранено" да се ядат при подагра?

Освен това видът на консумирания алкохол също играе роля за риска от подагра. По-специално е доказано, че бирата има по-силна връзка с подаграта в сравнение с виното и спиртните напитки. Това е така, защото бирата не само съдържа алкохол, но и е богата на пурини, които пряко допринасят за повишените нива на пикочната киселина. Въпреки че е установено, че виното оказва по-малко влияние върху нивата на пикочната киселина, прекомерната му консумация все пак може да доведе до повишен риск поради общото количество поет алкохол.

Хроничната консумация на алкохол може също така да засили честотата и тежестта на пристъпите на подагра при хора, които вече страдат от това състояние. Алкохолът може да предизвика остри пристъпи на подагра чрез бързо повишаване на нивата на пикочната киселина и стимулиране на възпалението в ставите. При лица с предразположение към подагра или при такива, които вече са диагностицирани с това състояние, често се препоръчва намаляване или премахване на приема на алкохол като част от цялостен план за лечение, за да се предотвратят повтарящи се пристъпи.

Източник: Medicalnewstoday

Кои зеленчуци не трябва да се ядат при подагра?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес