Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чай от мащерка - какво ще се случи с кръвното ви, ако го пиете

02 октомври 2023, 20:23 часа

Чаят от мащерката съдържа куп активни съединения, които подобряват здравето в много аспект, но способността му да влияе върху стойностите на кръвното също е обект на научен интерес. Определени активни вещества в ароматната билка са отговорни за нейния хипотензивен ефект.

Как мащерката влияе на кръвното?

Билката може да бъде полезна за пациенти с хипертония: тя е богата на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на високото налягане. Изданието Plant Foods for Human Nutrition съобщава за резултатите от проучване (при плъхове), което показва, че консумацията на екстракт от това ароматно растение може да намали както систолното, така и диастолното налягане.

Доказано: Чаят от мащерка е най-полезен за този орган

Изследователите установяват, че дивото растение причинява значително намаляване на налягането, както и на съдовата резистентност при плъхове, страдащи от хипертония. При консумация се наблюдава повишаване на нивото на молекулите на „добрия“ HDL холестерол, които помагат на тялото да се отърве от „лошия“ LDL холестерол. Също така е установено, че екстрактът от билката има способността значително да намалява сърдечната честота (това е наблюдавано при плъхове с високо кръвно налягане).

 

„Коментираната билка съдържа съединения, които осигуряват нейната антихипертензивна активност. Благодарение на розмариновата киселина, едно от ключовите съединения в растението, може да понижи систолното налягане чрез инхибиране на определени ензими“, обясняват учените, цитирани от изданието.

Освен това тази ароматна билка съдържа висока концентрация на витамини А, С, Е и К, както и минерали – калций, калий, желязо, фосфор. Тези вещества засилват нейния положителен ефект върху функционирането и състоянието на съдовата система и имат имуностимулиращ ефект, който спомага за предотвратяване на нейното възпаление.

Етеричното масло от коментираната билка съдържа голямо количество прости феноли - тимол и карвакрол, които имат антимикробен ефект върху E. coli и дизентерия коли, причинителя на коремен тиф, дрождеподобни гъбички, както и Staphylococcus aureus, хемолитичен стрептокок и домашен мухъл.

В някои случаи лекарите предписват билката като допълнително средство при антимикробна терапия, споделя руският лекар д-р Елена Богатова.

Експертът допълва, че това лечебно растение съдържа флавоноиди и фенолни съединения, които могат да помогнат на организма да се справи с възпалителните процеси.

Коментираната билка се отличава със свойства, които могат да облекчат симптомите на храносмилателни разстройства като газове, подуване на корема, лошо храносмилане и синдром на раздразнените черва.

Още: Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден пиете по 1 чаша чай от мащерка

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяването се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес