Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болката в тези 3 части на тялото може да издава висок холестерол

16 октомври 2022, 10:20 часа
Реклама

Високият холестерол често остава незабелязан заради липсата на видими симптоми, което драстично увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт. Но понякога болката става сигнал за повишаване на нивата на холестерола - особено ако засяга краката, според експертите от Кливланд клиник.

Болката в тялото, която издава висок холестерол

Натрупаният холестерол може да стесни кръвоносните артерии, ограничавайки притока на кръв към определени области на тялото. Краката най-често са засегнати от това ограничение. Периферното артериално заболяване (ПАБ) засяга именно тази част от тялото.

Експертите изброяват следните характеристики на болката в краката, която се дължи на висок холестерол. В случая тя се изостря при движение и физическо натоварване, а преминава в покой.

Лекар: Това е първият симптом, който издава, че артериите ви са запушени заради холестерола

В допълнение към болката в мускулите на краката се усеща изтръпване, слабост, тежест и умора.

От Кливланд клиник допълват, че изпитваната болка може да бъде достатъчно силна, за да ограничи подвижността на човек – той спира да извършва дейности, изискващи активно ходене или бягане.

Парещата болка при ПАБ се усеща в прасците, краката и пръстите на краката – понякога може да се появи по време на почивка, особено през нощта, в легнало положение. В случая пациентът търси позиция на тялото, в която да я облекчи.

Лекар: Този евтин плод намалява високия холестерол с 23%

Освен това болката, причинена от висок холестерол, може да се усети и в други части на тялото - бедрата и задните части. Ако тази болка се появява периодично, необходимо е да се консултирате със специалист!

Важно: Статията е единствено с информативен характер и не може да се използва за самодиагностика, както и да замести прегледа при лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес