Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болка в краката - какво може да означава

28 декември 2022, 17:32 часа
Реклама

Болката в краката може да бъде свързана с някои мускулно-скелетни, неврологични или съдови патологии.

Реклама

В повечето случаи се причинява от физическо претоварване и нараняване. Но зад появата на болка в краката могат да се крият и неочевидни фактори под формата на заболявания или разстройства, за които човек дори не предполага.

Дълбока венозна тромбоза (ДВТ)

Развитието на това заболяване е свързано с появата на кръвни съсиреци във вените на бедрото или подбедрицата. При ДВТ се появяват болка и подуване в засегнатия от съсирек крак (единият крайник е по-голям от другия). Освен това се зачервява и става горещ на пипане.

Кога болката в краката издава опасен кръвен съсирек?

Дълбоката венозна тромбоза е много сериозно състояние, последицата от което е развитието на белодробна емболия (запушване на белодробната артерия от отделен кръвен съсирек). 

Периферна артериална болест (ПАБ)

При него се нарушава притока на кръв към краката, което се дължи на стесняване на артериите поради натрупване на холестерол. При ПАБ пациентът чувства слабост, краката му са изтръпнали и студени. Също така се оплаква от мускулни спазми и болка при ходене. Състоянието му се подобрява при покой.

Електролитен дисбаланс

Мускулите се нуждаят от минерали като натрий, калий и калций, за да функционират правилно – те се наричат ​​електролити. Човешкото тяло може да загуби значително електролити: например, това се случва при обилно изпотяване или при химиотерапия. Симптомите на възникващ електролитен дисбаланс са мускулна слабост и крампи на краката. В случаите, когато се появяват много често, определено трябва да се консултирате с лекар.

Болката в тази част на гърба издава дефицита на важен витамин

Ишиас

Прищипан нерв в долната част на гръбначния стълб причинява пронизваща болка, която се усеща в краката от бедрата до малките пръсти. Това затруднява нормалното стоене и вървене.

Интервертебралната херния или изместването на прешлените, спазмите на глутеалните мускули и спиналната стеноза могат да причинят ишиас.

Плоскостъпие

Този синдром е често срещан сред спортистите. Това означава състояние, при което мускулите и тъканите около тибията се възпаляват, причинявайки болка. Хората, които имат плоски стъпала, сковани сводове или носят неподходящи обувки, също могат да страдат от тази болка, информира The Health Site.

Болката в тази част на тялото може да издава дефицит на витамин Д

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес