Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бира - сваля или вдига кръвното налягане

15 октомври 2024, 22:00 часа

Една бира на ден е достатъчна, за да повиши кръвното налягане, установи ново проучване.

Ограничаването до едно алкохолно питие на ден може да не е достатъчно, за да избегнете вредни въздействия върху здравето си, според ново проучване, публикувано в Hypertension, списание на Американската кардиологична асоциация. Учените потвърдиха за първи път, че както ниският, така и високият дневен прием на алкохол непрекъснато се свързват с повишаване на нивата на кръвното налягане, което потенциално увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Вижте още: Кардиолог: Това е нормалното кръвно налягане според възрастта за мъжете и жените

Констатациите са резултат от комбиниран анализ на седем международни изследвания, проведени между 1997 г. и 2021 г. при почти 20 000 възрастни в САЩ, Корея и Япония, при които може да се наблюдава връзка между обичайния прием на алкохол и кръвното налягане за периоди от 4 до 12 години. Никой от участниците не е бил диагностициран с високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания или алкохолизъм.

Тези, които консумират средно 12 грама алкохол на ден - imali повишаване на систолното кръвно налягане с 1,25 mmHg. Консумацията на 48 грама алкохол на ден е довела до повишаване на систолното кръвно налягане с 4,9 mmHg. Констатацията за връзката между консумацията на алкохол и по-високото кръвно налягане е стабилна, наблюдавана за всички нива на прием на алкохол, както при мъже, така и при жени, както и при северноамериканци, както и при азиатци.

Констатациите може да са най-въздействащи върху тези, които вече имат по-високи от желаните нива на кръвно налягане, каза съавторът на изследването д-р Пол Уелтън , председател на Show Chwan в глобалното обществено здравеопазване в отдела по епидемиология в Училището по обществено здраве и медицина на университета Тулейн .

Открихме, че участниците с по-високи начални стойности на кръвното налягане са имали по-силна връзка между приема на алкохол и промените в кръвното налягане с течение на времето“, каза Уелтън. „Това предполага, че хората с тенденция към повишено, макар и все още не високо, кръвно налягане могат да се възползват най-много от ниска или никаква консумация на алкохол.“

Намирането на линейна корелация между консумацията на алкохол и систолното кръвно налягане е важно, тъй като систоличното налягане – силата срещу стените на артериите, докато сърцето се свива – е силен предиктор за риска от сърдечно-съдови заболявания.

Диастоличното кръвно налягане – силата срещу стените на артериите между сърдечните удари – е по-малък показател за риск. Все пак диастоличното кръвно налягане се повишава с 1,14 mmHg на 12 грама дневен алкохол и 3,1 mmHg на 48 грама дневен алкохол, въпреки че ефектът се наблюдава само при мъже.

„Не открихме благоприятни ефекти при възрастни, които пият ниско ниво на алкохол, в сравнение с тези, които не пият по-големи количества алкохол“, каза старши автор на изследването д-р Марко Винчети, доктор, професор по епидемиология и обществено здраве в Медицинския факултет на университета от Университета Модена и Реджо Емилия в Италия.

Вижте още: Кардиолог: По това време на деня кръвното налягане е най-високо

Бяхме донякъде изненадани да видим, че консумацията на вече ниско ниво на алкохол също е свързана с по-високи промени в кръвното налягане с течение на времето в сравнение с липсата на консумация – макар и много по-малко от повишаването на кръвното налягане, наблюдавано при тежките пиячи.“

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес